НОВИНИ

Албанският език стана втори официален в Македония

Парламентът в Скопие прие закона за езиците в напрегната атмосфера. И докато пред македонската Влада се събраха разгневени протестиращи, вътре в залата се стигна почти до физическа саморазправа.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:48, 14.03.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Председателят на македонския парламент Талат Джафери обявява гласуване на закона за езиците. Опозиционни депутати наобикалят масата му. Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕВ Никола Груевски първо спира микрофона му и взима картата му, след което го залива с чаша вода.

Напрежението се покачва още повече, когато при опит да напусне залата, Джафери е спрян. Не се стига до физически сблъсък, само заради намесата на охраната.

С 64 гласа "за" и без гласовете на опозицията и без дебат по предложените поправки, македонският парламент прие на трето чете законът за езиците, с който албанският става официален. Президентът Георге Иванов наложи вето след първите две четения, но сега е длъжен да подпише.

Засилено полицейско присъствие, медии и протестиращи се събраха пред парламента. Според протестиращите, днешното решение ще подпали искрата в Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Словакия обяви при какви условия ще се оттегли от поста
Премиерът на Словакия обяви при какви условия ще се оттегли от поста
Българите харчат най-много за храна и поддръжка на дома
Българите харчат най-много за храна и поддръжка на дома