"Не мисля, че има политически чадър над "Топлофикация София", поне аз не съм усетил такова нещо дори в назначаването си. И до момента по никакъв начин не е упражняван какъвто и да е натиск политически", каза в студиото на "Още от деня" изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. Той заяви, че има изключителна свобода да работи и да постигне всичко, което може.

Александров зае поста изпълнителен директор преди 20 дни. Той обясни, че смяната се е наложила заради това, че предишният директор си е тръгнал по лични причини.

Финансовото състояние на "Топлофикация София" е по-добор от това, което той е очаквал.

Александър Александров: Намерих дружество, което обслужва дълговете си. Намерих дружество, което има прилична събираемост на приходите. Намерих дружество, в което има изключително мотивирани професионалисти, които работят на много високи обороти.

Дълговете на дружеството са 756 000 000, като 600 милиона от тях са задължения към БЕХ по две споразумения.

Александър Александров: Ние заплащаме авансово на база подадена информация година по-рано количествата газ към "Булгар газ". След което, произвеждаме топлинната енергия. Тази топлинна енергия се доставя до абонатите. Приблизително 45 дни след като енергията е доставена, ние изпращаме фактурите и получаваме парите си по тях. Това създава един отворен период от два месеца. През тези два месеца върху дружеството текат лихви.

Той беше категоричен, че не вижда опасност "Топлофикация София" да обяви фалит.

Александър Александров: "Топлофикация" може да се смята за едно добре работещо предприятие. Не се заблуждаваме, че няма проблеми, но в момента "Топлофикация" работи добре, обслужва дълговете, осигурили сме сезона. Мога да гарантирам, че няма да има проблеми с топлоподаването за гражданите.

Проблемът с натрупването на дългове е структурен и той е валиден за всички топлофикации, заяви той. Дългът е трупан през годините. Александров не смята, че дружеството е управлявано лошо от предшествениците му е каза, че проблемът не е в мениджмънта.