НОВИНИ

Александър Андреев: Меркел отправи добре премислено послание

Как реагира светът и как да тълкуваме изявлението на Меркел от днес. Преднамерено ли беше? И какво искаше да каже тя? С тези въпроси се обръщаме към Александър Андреев от Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
18:56, 29.05.2017
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Меркел отправи добре премислено послание, което на практика гласи: с Тръмп не можем да се разберем, Германия за пръв път от 72 години не бива да разчита на САЩ, Евросъюзът трябва бързо да се еманципира. Три са разсъжденията зад това изказване. Първо - да се каже на висок глас очевидното след Таормина. Второ - да се тласне Евросъюзът най-после към единство, което ще му осигури международна тежест и успех. И трето - предизборни сметки с поглед към вота за Бундестаг през септември, доколкото тукашните избиратели масово харесват критичния тон към САЩ и Тръмп.

Още по-остри от Меркел са социалдемократите на Шулц, който днес дори обвини Тръмп в „политически шантаж", а лидерката на левицата Катя Кипинг направо го нарече „инфантилен нарцис". Юрген Тритин от Зелените го каза съвсем просто: В един свят на международно струдничество националист като Тръмп не може да бъде партньор. Не пестят пипера и някои коментари от САЩ. От лагера на Тръмп Бил Мичел писа, че Меркел е „героиня на левицата и катастрофа за Европа". И че Тръмп се е възправил срещу нейната „бясна глупост". Ню Йорк Таймс е на съвсем друго мнение. „Най-влиятелната лидерка на Европа вече гледа отвъд Тръмп," писа вестникът. Той дава думата и бившия посланик на САЩ в НАТО Айво Даалдър, според когото това сякаш е краят на една цяла ера, през която САЩ водеха, а Европа следваше.

;

Конгресменът-демократ Адам Шиф изрази съжаление поради края на специалните отношения между двете страни. „Жалко е, ако президентът на САЩ смята това за успех", каза Шиф. А известната коментаторка Ан Апълбаум постави важен акцент другаде: „От 1945 година насам първо СССР, а след това и Русия се опитват да вбият клин между Германия и САЩ. Благодарение на Тръмп, Путин най-после успя." С две думи: изказването на Меркел навярно маркира исторически обрат в трансатлантическите отношения. И с пълно основание предизвика същинско цунами от коментари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 140 души са били натровени при митинг в Албания
Над 140 души са били натровени при митинг в Албания
Стотици деца се забавляваха на открито във Варна
Стотици деца се забавляваха на открито във Варна