Организацията на изборите за Европейски парламент протича нормално, а новите членове на Централната избирателна комисия участват пълноценно в работата ѝ. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той заяви, че коалицията на АБВ, чието име „Коалиция за България“ породи спорове с БСП, е вече регистрирана за европейските избори.

Целия разговор гледайте във видеото:

В 17.00 часа на 10 април изтича крайният срок за регистрация на партиите в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори на 26 май, а инициативните комитети имат време до 15 април да подадат своите документи в ЦИК.

Организацията на изборите за ЕП протича нормално и всичко е в срок, а новите членове на ЦИК участват пълноценно в работата ѝ, заяви говорителят на Комисията Алекасндър Андреев. Обществената поръчка за машините за машинно гласуване също тече в срок - когато бъде обявена, ще започне събирането на оферти, като срокът за предоставянето им е 16 април, допълни той.

Днес изтича срокът за регистрация за участие в европейските избори

Днес изтича срокът за регистрация за участие в европейските избори

В 17.00 часа днес изтича крайният срок за регистрация на партиите в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори на 26 май.

До момента са подали документи за регистрация 9 партии, като от тях към момента са регистрирани 3. Коалициите са 8, като от тях са регистрирани 4, а инициативните комитети са 6, всички от които са регистрирани.

И тази година гражданите могат да проверят в сайта на ЦИК дали са включени в списъците за подкрепа на партии, коалиции и иницативни комитети, напомни Андреев.

Кандидатите на европейските избори отново имат право да използват медийни пакети, като ЦИК скоро ще излезе с решение за условията и реда на предоставянето им. Предоставянето на дарения за тези избори може да се предоставят и от граждани на страни членки на ЕС, които пребивават в страната, но размерът им не може да надвишава 10 000 лв. на година, напомни Андреев.

БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите

БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите

Коалиция за България на АБВ и шест по-малки партии внесе документи за регистрация в Централната избирателна комисия за бъдещия евровот. Листата на обе...

„Коалиция за България“ на АБВ, около чието име се породиха спорове с БСП, е регистрирана в ЦИК, заяви Андреев. И двете страни са предоставили документи за регистриране на марката „Коалиция за България“, но становището на ЦИК е, че притежанието на марката не е въпрос, относим към регистрацията съгласно Изборния кодекс, допълни говорителят на комисията.

По въпроса дали Евгения Банева и Десислава Иванчева могат да се кандидатират за евродепутат, Александър Андреев напомни, че всеки гражданин има право да се регистрира като кандидат, ако е подкрепен от инициативен комитет и отговаря на условията за пасивното избирателно право - да е навършил определена възраст, да има постоянен адрес на територията на България или на друга държава-членка на ЕС и да не е изтърпял мярка лишаване от свобода или да е поставен под запрещение. В случая с Десислава Иванчева, тя не изтърпява наказание „лишаване от свобода“. Александър Андреев заяви, че ако казусът се разрасне, ЦИК ще излезе с решение.