НОВИНИ

Александър Андреев: За следващите избори би следвало да има машинно гласуване

Всеки първи четвъртък на месец февруари се отбелязва Световният ден на изборите. Тази година той ще бъде отбелязан за 15-ти пореден път в 25 държави. По повода в "Сутрешния блок" на БНТ беше говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той каза, че машинното гласуване е въведено с Изборният кодекс и няма основания да се счита, че на следващите избори няма да има такова.

bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 06.02.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

"За следващите избори парламентарни би следвало да има машинно гласуване, така както и за следващите президентски избори, тъй като през 2021 г. би трябвало да бъдат проведени тези избори като редовни. Аз считам, че няма основание фактът да се счита, че няма да има машинно гласуване, тъй като то е въведено в самото законодателство", бяха думите на Андреев.

Оттук нататък вече законодателят е този, който трябва да прецени в какъв вид да остави машинното гласуване и в момента, когато бъдат насрочени изборите, ЦИК да направи всичко възможно, включено в нейните правомощия, за да бъде гласувано с машини, добави той.

Той коментира въпроса за набавянето на самите машини.

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Въпросът е организационен, но той не стои само пред ЦИК. На първо място преценката трябва да бъде тези машини кой ще ги закупи, при какви условия, каква процедура да бъде следвана.
За момента те са въпроси. Те имат към момента законодателна уредба.

Говорителят на комисията каза, че на дневен ред в момента в ЦИК е окончателното завършване на доклада, който ще внесат, във връзка с проведените избори миналата година.

Александър Андреев: Надявам се, че следващата седмица вече ще го имаме окончателния доклад, за да може той да бъде приет в ЦИК.
Ние в доклада ще дадем обективна преценка на фактите и обстоятелствата във връзка с провеждането. Ние оценка не можем да даваме, тъй като сме правоприлагащ орган. Наше задължение е да посочим в кое считаме, че би могло да бъде подобрено законодателството, включително и в области, които бяха обсъждани както на срещата с президента Радев, така и в момента в обществото се обсъждат.

Целия разговор вижте във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрицателна е пробата за коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин
Отрицателна е пробата за коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин
Двама загинали при влакова катастрофа в Италия
Двама загинали при влакова катастрофа в Италия