Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече е обвиняем за злоупотреба с европейски средства. Обвинение е повдигнато и на Ана Димитрова, която по документи се води собственик на "къща за гости" в Сандански. Манолев е на свобода срещу парична гаранция от 100 хиляди лева. В писмена позиция до медиите, той обяви, че ще обжалва размера.

Според прокуратурата Александър Манолев е създал схема за източване на еврофондове. Началото е през 2011 година, когато Манолев дава под наем лозе на ненавършилата пълнолетие Ана Димитрова.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установили сме, че тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев. Т.е. дъщерята на гледачката. Документът, който е послужил като едно от основанията, за да се получи такова финансиране е например сключения договор за наем на лозови насаждения, като Александър Манолев бил предоставил 9,7 дка лозови насаждения на Ана Димитрова.

През 2013 г. тя регистрира фирма, с която кандидатствала за финансиране на „къщата за гости“. Манолев учредил право на строеж в полза на Димитрова. А през 2015 година получила и фирмен заем от дружество, което Манолев управлявал.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Като цяло документите са създадени, за да се предаде вид на един етаж, че развива земеделска дейност, че развива туристическа дейност, но всъщност нито едно от тези обстоятелства не отговаря на истината.
Проверяват всички къщи за гости, изградени с европейски средства

Проверяват всички къщи за гости, изградени с европейски средства

Главният прокурор разпореди да бъдат проверени всички 746 къщи за гости, за които са платени над 200 милиона лева европейски средства. Стана ясно, че...

Експертиза на графолози е доказала, че много документи не са подписани лично от Димитрова. Предстои да се разбере дали са подписани от Манолев. След като вчера прокуратата обяви, че от община Сандански цяла седмица не дават информация платен ли е туристически данък за нощувки в "къщата за гости", днес по куриер отговорът е изпратен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Туристическият данък е платен на 17-и, т.е. в деня, в който са донесени и справките декларации, той е в общ размер около 700 лева.
КПКОНПИ ще проверява Александър Манолев за конфликт на интереси

КПКОНПИ ще проверява Александър Манолев за конфликт на интереси

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде проверяван и за конфликт на интереси от Антикорупционната комисия. Разпореждането е на...

Платен е накуп за периода от 2016 г. до края на март 2019 г. Служителят приел парите обаче не си спомня кой ги е внесъл и подал справките. От прокуратурата са поискали запис от камерите, но от общината отговорили, че служителят, който отговаря за видеонаблюдението, е в отпуск и да ги поискат отново на 30 април.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Веднага беше изпратен разследващ екип на място, който поиска да изземе тези видеозаписи. Тогава получихме съдействието на общината и доброволно го предадоха.

Дали има запис на дисковете предстои да се разбере. След като станаха ясни обвиненията Александър Манолев разпространи своя позиция до медиите. Той заявява, че в едно дело могат да се видят всички доказателства и да се прецени дали има вина. Изразява увереност, че съдът ще вземе своето решение безпристрастно.