НОВИНИ

Преди пленарното заседание: Александър Симов от БСП и Спас Гърневски от ГЕРБ

Минути преди началото на пленарното заседание, на което ще се гласува исканата от опозицията оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев, в интервю за БНТ депутатите от ГЕРБ Спас Гърневски и Александър Симов от БСП обсъдиха искането. Александър Симов заключи, че изгонването на лидера на БСП Корнелия Нинова от пленарната зала е недопустимо поведение, а депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски видя в исканата оставка линия на поведение на БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 17.11.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Бойко Борисов дойде преди около половин час в Парламента и се провежда извънреден председателсски съвет, в който участват и лидерите на опозиционните партии Корнелия Нинова на БСП и Мустафа Карадайъ на ДПС.

Александър Симов от БСП заяви, че Димитър Главчев не може да продължи да бъде председател на Народното събрание, след като отстрани Корнелия Нинова от заседание.

Александър Симов, БСП: Ние сме поставили ясно нашите параметри за връщане в пленарната зала - оставката на Димитър Главчев заради всичко това, което си позволи да направи. За пръв път думата на лидера на опозицията е отнета и той е изгонен от залата. След такова поведение не може Главчев да продължи да бъде председател на Народното събрание.

Спас Гърневски от ГЕРБ видя в исканата оставка линия на поведение на опозицията, при която на управляващите не се дава и минута толеранс.

Спас Гърневски, ГЕРБ: Ако се върнем от началото на правителството,се вижда, че БСП има постоянна политика, непреглътнала загубата, да не дава и една глътка въздух на правителството, да разпространява фалшиви новини, да измисля дебати, които приземяват нивото на НС. Искат се оставки в момент, в който пред България има перспектива - председателство, лидерство на Балканите, за втора година икономиката расте, минахме заветните 100 млрд. Това, което е обещало правителството, е изпълнено.
;

Според Александър Симов работата на опозицията не е да дава толеранс, а да служи като коректив на управлението.

Александър Симов, БСП Не говорим за резултатите на управлението и партийна пропаганда, а за конкретен случай - за едно потъпкване на демократичните ценности, а ГЕРБ първи трябва да кажат Главчев да подаде оставка. Става въпрос за чудовищно посегателство върху парламентаризма.
Спас Гърневски, ГЕРБ: Когато се съставя ново управление, се дават необходимите 100 дни за толеранс, за стартиране на програма и формиране на екипите. Не може да си обиден от първия ден.

Александър Симов обвини ГЕРБ в потъпкване на демокрацията, а Спас Гърневски отвърна, че БСП е обидена на българския народ, че не е избрана като първа политическа сила, заради което е обидила 80% от българския народ, като визираше спорното изказване на депутата от БСП Иво Христов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за пострадали българи в Гърция
Няма данни за пострадали българи в Гърция
Теменужка Петкова иска широко обсъждане на доклада на БАН за АЕЦ Белене
Теменужка Петкова иска широко обсъждане на доклада на БАН за АЕЦ "Белене"