НОВИНИ

Александър Вучич: Нещата с откритото оръжие са по-сериозно, отколкото мислехме

Сръбската полиция е постигнала напредък в разследването във връзка с оръжието, открито в Яинци и в Нови Белград и изглежда, че нещата са по-сериозни, отколкото мислехме в първия момент, заяви премиерът на Сърбия Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС.

bnt avatar logo
от БТА
09:50, 08.11.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света
александър вучич нещата откритото оръжие сериозно отколкото мислехме

Премиерът каза, че личните му очаквания са били, че полицията няма да намери нищо, макар да знаел, че оръжието не случайно е оставено близо до къщата на родителите му.

"Има и нови моменти. Има изявления на отделни лица, които са минали през детектор на лъжата, а едно лице в писмена форма е потвърдило различни неща. И кой колко пари е получил и как. Това е всичко, което мога да кажа", каза премиерът, но не пожела да говори по-подробно, а заяви, че ще изчака да се произнесат компетентните органи.

Вучич добави че в огромното количество оръжие, намерено близо до къщата на родителите му, имало бомби, които убиват в диаметър от 12 до 18 метра и гранатомет,"за който няма защо да казвам какво прави". Той подчерта, че най-важно за него е е семейството му да бъде защитено, а що се отнася до него, "резултатите остават, независимо дали ме обичат или не".

За случая с арестуването на сръбски граждани в Черна гора той каза, че е говорил истината, която "сърбите не искат да чуят, ако не са съгласни с нея".

На 16 октомври в Черна гора бяха арестувани 20 сръбски граждани по подозрение, че са подготвяли терористични нападения.

В неделя главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористично нападение в Черна гора на 16 октомври. Катнич каза, че организаторите на групата, "националисти от Русия", смятали, че властите в Черна гора начело с премиера Мило Джуканович, не могат да бъдат сменени чрез избори, а трябва да бъдат свалени със сила. По версията на Катнич целта на групата била да попречи на евроатлантическите аспирации на Черна гора и по-конкретно на членството й в НАТО. Катнич обаче изтъкна, че няма никакви доказателства, че държавата Русия е замесена в това.

"Имах всички доказателства за Черна гора, а премълчахме много неща, за да не разбием мечтите на мнозина в тази страна", каза Вучич.

"По-добре да не говоря, но това е чисто като сълза. С очите си видях и с ушите си чух какво се готви за Черна гора. Говоря за това, което ние открихме и информирахме компетентите органи", подчерта Вучич.

Днес изтича срокът, даден на директорите на разузнавателните служби Агенция за сигурност и информация /БИА/ и Военната агенция за сигурност /ВБА/ да предадат доклади за цялата дейност, свързана с откриването на оръжието в Яинци и в Нови Белград.
Не е изключено вероятността двамата директори, Александър Джорджевич и Петър Цветкович, да подадат оставки през днешния ден, но не можа да уточни дали тези оставки ще бъдат приети. Също така не е ясно дали директорите на белградските центрове на двете служби ще бъдат призовани да поемат отговорност.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туитър продава видео услугата  Вайн
"Туитър" продава видео услугата "Вайн"
Външните министри на страните от Източния фланг на НАТО на среща в Букурещ
Външните министри на страните от Източния фланг на НАТО на среща в Букурещ