НОВИНИ

Алексей Навални организира протест под надслов "Стачка на избирателите"

Протест в десетки градове в Русия под надслов "Стачка на избирателите" - с настояване за честни избори и смяна на властта. Мащабната акция беше организирана от опозиционния лидер Алексей Навални и неговия Фонд за борба с корупцията. Часове преди демонстрацията полицията нахлу в офиса на Навални. Арестувани са той и още поне 200 души.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:10, 28.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Руслан, Москва: Дойдохме на "Стачката на избирателите", защото смятаме, че тези избори не са законни. Против сме, защото реално ни лишиха от избор, като не регистрираха Алексей Навални за кандидат за президент.
Елена, Омск: Искам да се измъкнем вече от това блато! Да има нещо свежо, промени!

В много градове, сред които Москва и Санкт Петербург, акциите бяха забранени от властта. В Санкт Петербург дори промениха маршрута на градския транспорт, за да не могат желаещите да стигнат до мястото на протеста. А денят за организаторите на протеста - Фонда за борба с коупцията, започна с ... шум на ъглошлайф.

В офисите на Навални нахлу полиция и разби вратата с мотива, че има сигнал за бомба. Иззета е апаратура, най-малко петима са арестувани. Преди началото на протеста Навални обясни, че навсякъде около дома му има полиция.

Алексей Навални, опозиционен лидер: Искам просто да изляза, да стигна до Тверская, няма значение, ще ме задържат ли, или не, но аз ще изразя позицията си. А някога ще кажа на децата и внуците си - да, протестирах, за да изразя несъгласието си. И затова всички неприятни неща, които се случиха, а те ще се случат, станаха с активното ми съпротивление! А това е най-важното!

Буквално минути, след като излезе на Тверская - една от главните московски улици, от където трябва да започне протестът, Навални беше арестуван.

В Туитър той написа - Арестуваха ме. Това няма значение. Идвайте на Тверская. Вие не излизате заради мен, а заради себе си и бъдещето си. Официалното обвинения срещу Навални е за незаконно организиране на митинг. През декември руската ЦИК забрани на Навални участие в изборите заради условна присъда за финансови злоупотреби, каквито той категорично отрича.

Навални и привържениците му са наясно, че Путин ще бъде преизбран, но целта им е да намалят избирателната активност и по-този начин да помрачат победата на Путин. Държавните медии са много обрани за протеста, но каналът на Навални в Ютюб е следен от десетки хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Афганистан е в траур за загиналите при атентата в Кабул
​Афганистан е в траур за загиналите при атентата в Кабул
20 години метро в София: От 5 метростанциите вече са 35
20 години метро в София: От 5 метростанциите вече са 35