Космонавтът Алексей Овчинин и астронавтът Ник Хейг, които оцеляха невредими при неуспешен старт от Байконур, ще се върнат в Космоса идната пролет, съобщи Роскосмос. Агенцията не изключи възможността Международната космическа станция да остане без екипаж в режим консервация, но ще направи всичко възможно да не се стигне до такъв сценарий.

Алексей Овчинин и Ник Хейг вече са в Москва. При аварията в четвъртък те са изпитали претоварване от 6-8 G, но подготовката им е включвала излагане на 15 G, изтъкнаха от "Роскосмос".

Вячеслав Рогожников, Федерална медико-биологическа агенция на Русия: Космонавтите са здрави, абсолютно здрави. Чувстват се добре.

Инцидентът е първи с руски пилотиран космически полет от 35 години. До установяване на причините са отменени всички стартове на кораби "Союз". Първите заключения се очакват на 20 октомври. Следващата пилотирана мисия към Международната станция беше предвидена за декември, на 31 октомври трябваше да стартира товарен кораб. На станцията сега са трима космонавти - германец, американка и руснак.

Сергей Крикальов - изпълнителен директор "Пилотирани програми", Роскосмос: Със сигурност програмата ще бъде коригирана. Вероятно ще удължим полета на сегашния екипаж с няколко дни, но нямаме особени възможности в тази насока. Ще се опитаме да ускорим старта на следващия екипаж, със сигурност ще се опитаме да сведем до минимум нарушенията в програмата с промени в графика.

Руската преса изрази безпокойство за бъдещето на националната космическа индустрия. Разследването на аварията подозира, че ключов клапан не се е отворил, което е попречило на отделянето на първата степен на ракетата. Възможно е и аварийно изключване на двигателите на втората степен заради лошо закрепени ускорители. Наблюдатели очакват кадрови промени в "Роскосмос", ще се търсят отговори при производителя на ракетата - самарския космически център "Прогрес".