Близо 8 години след началото на знаковия процес "Октопод" бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров беше оправдан по всички обвинения. Решението е на Специализирания наказателен съд. Заедно с още няколко души той беше обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Знаковият процес стартира през 2010 г. след шумната полицейска акция под ръководството на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и приключи на първа инстанция близо осем години по- късно в Специализирания съд.

През това време, през 2015 година, срещу Алексей Петров имаше неуспешен опит за покушение с гранатомет, един от главните свидетели загина при катастрофа, а друг пострада при спречкване с брадви.

Стрелба по Алексей Петров (ОБЗОР)

Стрелба по Алексей Петров (ОБЗОР)

Алексей Петров оцеля при втори неуспешен опит за атентат.

В съдебната зала днес бившата барета чу оправдателна присъда по всички обвинения - за рекет, изнудване, разгласяване на държавна тайна, както и за участие в организирана престъпна група.

адвокат Ина Лулчева: Съдът установи, че няма нито октопод, нито престъпления. Загубихме време и пари осем години.
Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров

Софийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първа инстанция на Алексей Петров, Явор Джиджев и Теодор Дочев по дело за пране на пар...

Четирима укранци са обвинени за опита за убийство на Алексей Петров

Четирима укранци са обвинени за опита за убийство на Алексей Петров

Четирима украинци са обвинени за опит за убийство на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и шофьора му Стефан Борисов. Соченият за главен организатор...

Оправдателни присъди чуха и сочения от прокуратурата за дясна ръка на бившата барета Антон Петров по прякор Хамстера и Кирил Топалов. Марчело Джотолов и Янко Попов пък получиха 3 години условно за това, че през 2007 година са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 000 лева по сметка на Джотолов. Двамата са наказани и с глоба от 4000 лева.

адвокат Васил Василев: Защитата два дни разказва тук какви монтажи е имало по това дело, какви престъпления има извършени от истинския октопод, който е във властта и сега.

От прокуратурата отказаха да коментират решението на съда. Алексей Петров също запази мълчание и реши да напусне залата през служебния изход. Решението не е окончателно, осъдените могат да обжалват, а пък прокуратурата да протестира оправдателните присъди.

Пипалата на "Октопода" - коментар на Пенка Ангелова

Пипалата на "Октопода" - коментар на Пенка Ангелова

Случайни ли са инцидентите със свидетели по делото "Октопод" и как ще се отрази това на процеса? Темата коментира съдебният репортер на "По света и у...