НОВИНИ

Алексис Ципрас: В Солун ще има музей на Холокоста

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че пристанищният град Солун ще бъде домакин на музей на Холокоста. Гръцкият корабен магнат Ставрос Ниархос и германското правителство ще направят дарения всеки по 10 милиона евро, за да покрият по-голямата част от разходите за музея на мястото на бивша железопътна гара, откъдето влаковете са транспортирали затворници към лагера на смъртта в Аушвиц, в окупираната от нацистите Полша. Други дарения ще покрият останалите разходи до общо 22 милиона евро.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:49, 30.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
алексис ципрас солун музей холокоста

"Музеят на Холокоста е почит към 50 000 гръцки евреи от Солун - младежи, деца, възрастни хора, унищожени в концентрационните лагери", каза Ципрас. "Нищо и никой не е забравен - нито престъпниците, нито жертвите", добави той. Работата по площадката от 7 000 квадратни метра се очаква да стартира по-късно тази година с приключване на обекта, предвидено за 2020 г.

"Деветдесет процента от гръцките евреи от Солун бяха унищожени - този музей ще бъде място за памет и свидетелство", заяви израелският президент Реувен Ривлин, който във вторник започна държавно посещение в Гърция. Ривлин и Ципрас символично засадиха две маслинови дървета в памет на жертвите в парк, прилежащ към мястото на бъдещия музей.

В началото на миналия век Солун е известен като "Йерусалим на Балканите", тъй като неговото 50-хилядно еврейско население представлява около една трета от населението на града. Днес еврейската общност се е свила до няколкостотин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Бразилия играят контрола преди световното първенство
Русия и Бразилия играят контрола преди световното първенство
Испанският крал Фелипе Шести на 50 години (СНИМКИ)
Испанският крал Фелипе Шести на 50 години (СНИМКИ)