НОВИНИ

Алепо: преломът във войната в Сирия

Алепо е преломът във войната в Сирия. Не само защото е икономическата столица, а без нея президентът е полу президент, както пишат анализатори, а и защото раздели Запада и Изтока заради руската военна подкрепа. Така името на господаря в Дамаск - Башар Асад се свърза с това на Владимир Путин, но с поглед към 20 януари, когато властта в Белия дом ще се смени.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:14, 15.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Осъждан от администрацията на Барак Обама, Башар Асад смята, че Доналд Тръмп би могъл да бъде негов "естествен съюзник" в борбата срещу тероризма.

Това е на фона на обвинения за военни престъпления в Сирия.

Не е ясно какво ще стане до средата на януари. Френски анализатор, специалист по Сирия сравни битката за Алепо с битката за Сталинград през 1943 г. Трябвало е да дойде 1945 г., за да свърши войната, отбелязва Фабрис Баланс.

Кадрите от опустошения Алепо в международния обмен са предимно на проправителствени сирийски медии. Руски екипи, както и китайската телевизия също разпространяват свои репортажи от града, по-точно от източната му част, която бунтовниците превзеха. Това се случи през лятото на 2012, когато офанзивата им раздели града на източна част под техен контрол и западна част на силите на правителството.

Периодичните евакуации на цивилни от Алепо едва ли са решили проблемите на местните жители. Същото се отнася и за съдбата на бунтовниците в града, които според данни на ООН са около 1 500. На тях също беше предложен безопасен коридор, но съобщенията за бомбардировки не секват. Така или иначе съпротивата им е на път да бъде сломена. В този момент в Париж сирийската опозиция потвърди позициите си. Направи го чрез Риад Хиджаб, някога премиер на Сирия, но избягал от режима на Асад в Йордания.

Риад Хиджаб, координатор на сирийската опозиция: Ако Асад и съюзниците му си мислят, че като настъпват в някои квартали на Алепо, ние ще направим отстъпки, ще им кажа, че това няма да стане.

Преломът е Алепо, но наблюдателите напомнят, че една доста обширна зона в Сирия все още е извън контрола на Дамаск. Става дума за сирийската провинция Идлиб, крепост на джихадистки групировки. Смята се, че бойците им са между 50 000 и 60 000. Дали войната ще свърши там и с чия решаваща намеса отвън - предстои да узнаем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рок легендите от Europe с концерт у нас през май
Рок легендите от Europe с концерт у нас през май
Томислав Дончев: Шансовете за кабинет с РБ са скромни
Томислав Дончев: Шансовете за кабинет с РБ са скромни