НОВИНИ

Алеята на писателите в Плиска с още 8 паметника на световни творци

Алеята на писателите в „Двора на кирилицата" в Плиска беше попълнена с още 8 паметника на световни творци, които пишат на кирилица. Място в нея вече имат Христо Ботев, Пейо Яворов, Иван Вазов, Николай Хайтов. Днес бяха открити паметниците на майстора на разказа Йордан Йовков, поетесата Дора Габе и на шестима руски класици, сред тях Иля Илф и Евгений Петров.

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 22.10.2018
6804
Чете се за: 00:45 мин.
Още

С буквите, създадени от свв. Кирил и Методий, пишат 220 народа по света, а в Алеята на писателите в Плиска са събрани класиците на тези народи.

Карен Алексанян, създател на Алеята на писателите: Идеята е да се покаже чрез творци колко много народи ползват тази азбука.

Всеки от паметниците е дело на скулптор от националността на автора. Ликът на Йордан Йовков е изваян от Евгени Воденичаров, който от 25 години живее в САЩ и успешно работи за холивудски продукции. В алеята, на връх 130-гозишнината от рождението ѝ, се издига паметник на поетесата Дора Габе. Образът ѝ е изваян от преподавателя в художествената академия Зоя Лекова.

Зоя Лекова, автор на паметника на Дора Габе: Беше много трудно, защото тя има доста дълъг житейски път и в стотиците нейни снимки можеш да видиш 100 различни жени.

Със запазено място са и руските класици Александър Грибоедов, Иван Крилов, Лев Толстой, Антон Чехов, Иля Илф и Евгений Петров и Марина Цветаева. Бюстовете са дело на руски майстори.

Алан Казиев, автор на скулптурата на Иван Крилов: Аз съм много радостен, че имах възможност да участвам в това благо дело и ми е много приятно, че съм тук.

22 са увековечените творци в Алеята на писателите, предстои изработването на бюстове на още 80 писатели. Така посетителите на Плиска могат да засвидетелстват уважение към родината на кирилицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО започна кампания за набиране на военнослужещи за Българската армия
МО започна кампания за набиране на военнослужещи за Българската армия
Имал ли е съучастник стрелецът от Керч?
Имал ли е съучастник стрелецът от Керч?