Българите все по-често четат и купуват книги. Това показва националното представително проучване на "Алфа Рисърч", направено през последната седмица.

Книгата остава най-популярният и достъпен досег на българите до културата и изкуството. 66 процента са посочили, че са прочели книга през последната година или 6 процента повече в сравнение с 2014 година. 9 на сто повече са тези, които купуват книги.

От сценичните изкуства най-висок е интересът към концертите на фолклор, рок и естрада - 47 процента или 7 на сто ръст. Значително по-малко се обръщат към класическата музика, оперно или балетно изкуство - едва 17 процента.

Възможностите за културен живот в различните райони на страните обаче не са еднакви. Едва 29 процента са доволни от културния живот в техния град или село. Най-удовлетворени са тези в София, Пловдив и Русе, но в много места културни дейности изобщо липсват.

Почти възрожденска вяра в науката като източник на по-добро бъдеще регистрира социологическата агенция. За половината българи науката е прогрес, за 20 процента тя е слънце. За останалите науката е риск и безпаричие.