Скандалът с апартаментите е нанесъл съществени щети върху образа на ГЕРБ и доверието към партията във важен момент - два месеца преди евроизборите. Това показват данни на Алфа рисърч от редовното национално представително проучване на обществените нагласи. То е проведено в периода 22-26 март и е съвпаднало по време с разкритията за купените жилища.

Източник: Алфа рисърч
Източник: Алфа рисърч © БНТ

Скандалът предизвиква остри реакции. Над 66 процента от запитаните смятат,че придобиването на апартаментите е злоупотреба с влияние на хора от властта. Тази позиция подкрепя и почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ. Малко над 10 на сто са на мнение, че няма нищо нередно в придобиването на апартаментите и че това е предизборна атака от страна на опозицията.

Според проучването, ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията. Едва 12,8 на сто са убедени, че ГЕРБ води по-принципна битка в тази посока. Над 11 процента мислят, че БСП води такава битка. 7 на сто вярват на други политически сили. Според мнозинството от над 57 на сто обаче никой не води решителна борба с корупцията в България.

Според данните, на евровота със сигурност ще гласуват 35 процента от анкетираните. Повече от една трета се колебаят, а над 32 на сто са казали, че няма да гласуват.

ГЕРБ и СДС биха получили подкрепата на 33,9 на сто от решилите да гласуват. С минимална разлика от половин процент второто място заема БСП. Трета с над 10 на сто е ДПС. Демократична България би получила малко над 5 процента от гласовете. Петото място с 4 на сто заемат ВМРО. Следват НФСБ, Атака, „Воля“ и АБВ.

Развръзка след скандала с имотите: Цветанов напуска парламента, но остава в ГЕРБ

Развръзка след скандала с имотите: Цветанов напуска парламента, но остава в ГЕРБ

Развръзката на скандала с евтините апартаменти - Цветан Цветанов подава оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напуска парламента. Това съобщи той с...