НОВИНИ

Алпинисти в "Денят започва": Боян Петров знае за опасностите, които крие върхът

Алпинистът Дойчин Василев, който е атакувал 8 хилядника през 1999 година коментира за БНТ, че е запознал Боян Петров с опасностите, които крие върхът. Той изрази съмнение, че изчезването на алпиниста е свързано с инцидент. Темата коментираха в студиото на "Денят започва" и други двама алпинисти - Запрян Хорозов и Петър Атанасов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 08.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Дойчин Василев, алпинист: Той е физически здрав и би трябвало технически да се справи с тези проблеми, които му представя Шиша Пангма и да вземе адекватно решение, ако е много опасно и рисковано да се върне. Той не го прави за първи път, и друг път се е връщал от върха. Дори повечето от изкачванията му са при втория или третия му опит. Нещо е станало с него, за да не може той физически да слезе до щурмовата палатка, която не е много далече от върха, всъщност слизането е въпрос на час-два.

Запрян Хорозов, алпинист: Нека да не забравяме, че нашия стадион е майката природа - тя е най-велика. В това отношение крие за хората, които практикуват височинен алпинизъм, много неизвестни. Колкото и да сме подготвени, това си влиза в играта. До колкото го познавам Боян Петров е много добре информиран, интелигентно момче, натрупа доста опит с предишните изкачвания на 8-хилядниците, но за съжаление това си влиза в играта. Силно се надявам да се е качил на върха и на връщане да се е скрил в неговата палатка в границите на 7230 метра. Всички ние се притесняваме за него.

Петър Атанасов, алпинист: При начина на поведение на Боян Петров в предишните му експедиции най-възможното действие от негова страна е атака на върха. Под лагер 3, където се намират раницата и спалния му чувал, намерени са от един украинец и трима шерпи при излизането им на 5 май, така че най-вероятното нещо е той да е тръгнал към върха. И оттам нататък може би е стигнал до върха и някъде е успял да намери подслон, но това няма как да се знае.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нов призив на румънския президент за оставка на премиера Виорика Дънчила
​Нов призив на румънския президент за оставка на премиера Виорика Дънчила
Работа през лятото: Какви са условията за непълнолетните?
Работа през лятото: Какви са условията за непълнолетните?