НОВИНИ

От дни няма връзка с алпиниста Боян Петров

Българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщиха от външно министерство. В посолството на България в Пекин вчера е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че алпинистът ни е в неизвестност от 3-и май. Петров е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души.

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 07.05.2018 (извънредно)
6048
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на връх Шиша пангма на около 7500 м. надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.


За „По света и у нас“ жената на Боян Петров Радослава Ненова каза, че той има голяма вероятност да е стигнал до друг лагер, където има храна и кислород:

Радослава Ненова: В много добра форма се чувстваше и затова тръгна един ден преди останалите, за да направи партина нагоре. Те затова не са се движили накуп и са се разминали. Тръгнал е на 29 април, което вече е доста време за висока планина, така че утре организират евентуално спасителна акция, ако времето позволява. Към момента е доста лошо и никой не се наема да тръгне нагоре. Единственото, което имаме като информация за него е, че стигнал до лагер, защото са видели палатката му разпъната там и спален чувал. Когато са се качили останалите членове от експедицията са намерили празно, но вероятно в този момент той се е катерил нагоре. В момента, това на което се надяваме е той да е стигнал по-нисък лагер, където има и храна, и кислород. Има всичко нужно за оцеляване. И има реален шанс да изчака да мине лошото време и да слезе след това надолу. Шансът да оцелее е голям, така че аз се концентрирам върху него.
;



Връх Шиша пангма е висок 8027 метра и се намира близо до границата с Непал.

;

За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра, припомня Българското национално радио.

В периода от 2009 до 2017 г. Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035) и Дхаулагири (8167).
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електрически стълб падна върху автомобили в Пловдив
Електрически стълб падна върху автомобили в Пловдив
Евроинтеграцията на Балканите: Коментар на евродепутати
Евроинтеграцията на Балканите: Коментар на евродепутати