Алпинистът Боян Петров, който наскоро покори своя осми осемхилядник и природозащитникът Андрей Ковачев от сдружение "Балкани" са с опасност за живота, след като пострадаха тежко при катастрофа в Кресненското дефиле. Инцидентът e станал по обяд, докато двамата извършвали екологичен оглед на строежа на магистрала "Струма". Внезапно били пометени от "Ауди", управлявано от 27-годишна румънка. Първоначално са откарани в реанимацията на благоевградската болница, но след това са транспортирани по спешност във ВМА.

Около 11.20 алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев обхождали пеша трасето на строящия се лот от магистрала "Струма" в района на Османска чешма, когато ги връхлита "Ауди" с италианска регистрация. Колата, пътуваща към Благоевград, по неизвестни причини напуснала дясната лента, навлязла в насрещното платно и помела Петров и Ковчев.

Пострадалите са откарани незабавно в болница в Благоевград. Заради тежкото им състояние са транспортирани във ВМА в София.

Малко след 17 часа пострадалите са настанени в шоковата зала. Състоянието на алпиниста Боян Петров е тежко, обясни шефът на ВМА генерал Николай Петров.

Генерал Николай Петров, началник на ВМА: Този, който е в по-тежко състояние е с черепно-мозъчна травма, с хематом, фрактурирани ребра, с белодробна контузия, на апаратна вентилация и стартирано интензивно лечение. Предстои още някои допълнителни изследвания да направим

Андрей Ковачев е контактен, но поради мозъчно-черепна травма също е в реанимация, обясни генерал Петров. И двамата утре ще минат на скенер за уточняване на множеството травми.