Българинът Иван Томов загина в Хималаите, само на 35 години и само ден, след като успя да изкачи четвъртия най-висок връх в света - Лхотце.

Една от целите си Иван Томов постигнал вчера. Покорил четвъртото най-високо място в света - връх Лхотце. На 35 години, той стана третият българин, който успява да стъпи на този връх и вторият, който го прави без кислород и без помощ от шерпи. На слизане обаче алпинистът имал затруднения с дишането, затова в четвърти лагер му дали кислород.

Иван прекарал нощта в лагера. На сутринта обаче решил да продължи по пътя надолу...

Михаил Михов, Туристическо дружество „Приста": По всяка вероятност е починал вследствие на остра форма на височинна болест.

За успешно покорените върхове,отново без кислород, Иван не споделя много. Само снимки - връх Манаслу, а заедно с Боян Петров е на Броуд Пик. Преди 6 години той е един от оцелелите алпинисти, нападнати от терористи под връх Нанга Парбат в Планината на смъртта в Пакистан.

Михаил Михов, Туристическо дружество „Приста": Много скромен човек, който винаги гледа да не се афишира. Човек, който всички харесваха и уважаваха.

Но планината го взе, година след като ни взе и Боян Петров.