Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" иска основно да промени ЕС. На конгрес, посветен на евровота през май, ръководството определи като свои партньори управляващите от "Партията на свободата" в Австрия, от "Лига" в Италия и изнедващо от "Фидес" в Унгария, която е в политическото семейство на Европейската народна партия. Отцепничеството на регионален лидер и видео със запис от нападението на депутат в Бундестага, хвърлят сянка върху конгреса на "Алтернатива за Германия" разказва кореспондентът на БНТ в Германия Мария Стоянова.

В момента в Европейския парламент партията има само един депутат. Това е лидерът Йорг Мойтен. Плановете са, след изборите през май, в Брюксел да бъдат изпратени поне 20 представители.

Йорг Урбан, лидер на АзГ в Саксония: „Алтернатива за Германия" иска да отиде в Европейския парламент, защото трябва да спасим Европа от този Европейски съюз.

"Алтернатива за Германия" настоява за разформироване на Европейския парламент. В рамките на пет години той да стане "Европейско събрание" от 100 делегати, които да не приемат закони. Те да не се избират, а да се изпращат от националните парламенти. Идеята е радикална и изглежда нереалистична. Също като другата, за връщането на германската марка. Иначе, според "Алтернатива за Германия", остава само възможността за излизане от ЕС.

Йорг Мойтен, лидер на "Алтерантива за Германия": Според нас, ДЕКЗИТ е последната опция. Ако се случи така, че Евросъюзът не е в състояние да се реформира в дълъг период от време,тогава Брекзит ще се окаже само началото.

Вчера от партията се отцепи регионалният лидер в източната провинция Саксония-Анхалт и днес оповести нова формация. Същевременно полицията в Бремен разпространи кадри от нападението над депутата от Бундестага, което "Алтернатива за Германия" представи като опит за политическо убийство. Записите се разминават с първоначалната версия на партията, че той е бил удрян по главата с неизвестен предмет.