Крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ реши днес да води кампания за излизане на страната от ЕС, но в краен случай, ако блокът не се реформира из основи. Това е записано в партийна резолюция, приета от делегати на партията, предаде Франс прес.

С приемането на резолюцията на партийния конгрес в град Риза в Саксония, в която се говори за излизане от ЕС, „Алтернатива за Германия“ разчупи едно следвоенно табу в Германия, отбелязва Франс прес. Досега нито една германска партия не беше стигала до това да обмисля, дори и по едни предпазлив начин, опцията за излизане на Германия от ЕС.

Резолюцията, приета днес от мнозинството от делегатите от „Алтернатива за Германия“ - основната опозиционна партия в германския федерален парламент - се обявява в подкрепа на излизането от ЕС, ако исканията за дълбоки реформи в ЕС, отправени от страна на партията, не бъдат изпълнени в разумен срок.

„В такъв случай ние смятаме за необходимо, като краен вариант, излизане на Германия, или разпускане на ЕС и създаването на негово място на обикновена европейска икономическа общност“, се казва в текста на резолюцията.

Призивът, съдържащ се в резолюцията, трябва да влезе напълно в сила с приемането на програмата на партията, предвидено за тази вечер, отбелязва Франс прес.

„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС

„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" иска основно да промени ЕС. На конгрес, посветен на евровота през май, ръководството определи като свои па...

Сред исканията за реформи на ЕС, отправени от „Алтернатива за Германия“, има такива за премахване на Европейския парламент, на еврото или за края на "ислямизацията" на Европа.

В началото „Алтернатива за Германия“ планираше резолюцията да е още по-твърда като формулировка и да призовава за излизане на Германия от ЕС след края на мандата на следващия ЕП, тоест през 2024 г., ако няма конкретизирани реформи.

Съпредседателят на „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд обаче предупреди партията си да не настоява за точен срок, в който Германия да напусне ЕС, припомня ДПА. "Не мисля, че е мъдро да се участва в избори с максимални искания", каза той пред делегатите в Риза.

„Алтернатива за Германия“ в корупционен скандал

„Алтернатива за Германия“ в корупционен скандал

Прокуратурата в Германия започна разследване срещу дясно популистката „Алтернатива за Германия“ заради незаконно партийно финансиране от чужбина. Обви...

И в крайна сметка партийните делегати се отказаха от намерението да поставят краен и обвързващ срок. Много от лидерите на партията се притесняват да стигнат прекалено далеч, за да не изплашат поддръжниците в навечерието на европейските избори и това да не се отрази на доверието в „Алтернатива за Германия“, отбелязва Франс прес.

На форума в Риза, който продължава и утре, 500 делегати се подготвят за европейските избори през май. Ще бъдат избрани кандидати за изборите и ще се определи партийната позиция по ключови въпроси, предаде ДПА.