НОВИНИ

„Алтернатива за Германия“ в корупционен скандал

Прокуратурата в Германия започна разследване срещу дясно популистката „Алтернатива за Германия“ заради незаконно партийно финансиране от чужбина. Обвинителите настояват за отнемане на имунитета на съпредседателя на парламентарната група в Бундестага Алис Вайдел. Тя и още няколко членове на партията са заплашени от присъди до три години затвор или парични глоби, ако се докажат обвиненията в нарушение на германския закон за финансиране на политическите партии.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:08, 15.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

130 000 евро от Швейцария, 150 000 евро от Белгия - Алис Вайдел, острието на „Алтернатива за Германия“, която неведнъж е размахвала пръст към другите партии, с обвинения за липса на морал, има проблем. Прокуратурата разследва, администрацията на Бундестага проверява, партията дължи обяснения.

Темата за партийното финансиране е особено чувствителна за германците, които зорко бдят за ненамеса във вътрешните им работи. Точно такива съмнения възникват сега. Законът изисква парите да се декларират незабавно пред председателя на Бундестага и забранява спонсорства от държави извън ЕС.

;

Първата сума от 130 000 евро е получена на 18 транша. Преводът е извършен от швейцарска фармацевтична фирма, но собственикът ѝ твърди, че е бил просто посредник. Не е ясно на кого. С парите, по време на изборите миналата година, са купени харесвания в социалните мрежи и е финансиран адвокат по медийно право, който да реагира срещу журналисти.

Сумата от Белгия, от 150 000 евро, била върната на получателя – Фондация Европейска идентичност, защото е бил неизвестен. Тя обаче също не е била декларирана.

Алис Вайдел, която живее с жена и двете им деца в Швейцария е конфронтирана вече с призиви за оставка от своите редици. Партията се събира на конгрес в почивните дни, на които трябва да реши за листите с кандидати за Европейския парламент. Корупционният скандал хвърля сериозна сянка върху предварителните намерения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​От днес всички автомобили трябва да се движат със зимни гуми
​От днес всички автомобили трябва да се движат със зимни гуми
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните закони
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните закони