НОВИНИ

Алжирската армия поиска президентът да бъде обявен за неспособен да управлява

Началникът на щаба на алжирската армия поиска президентът Бутефлика да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си и отстранен от поста. Той се позова на член от Конституцията, според който, ако държавният глава не е в състояние да управлява, се назначава временен заместник. 82-годишният Бутефлика претърпя инсулт преди няколко години, но въпреки това остана на власт в Алжир.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:35, 26.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Стотици студенти отново излязоха по улиците на Алжир с настояване за незабавна оставка на президента. След седмици на гражданско недоволство, Абделазиз Бутефлика обяви, че няма да се кандидатира за пети мандат, както първоначално беше обявил.

Началникът на щаба на армията поиска президентът да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си и отстранен от поста. В телевизионно обръщение той призова да бъде задействана процедура, която позволява при продължително заболяване, държавният глава да бъде заменен. Самият Бутефлика вече повече от 5 години е с разклатено здраве и рядко се появява публично.

Ген. Ахмед Салах, началник на щаба на армията: Единственото възможно решение на кризата, в която се намираме, е ясно посочено в конституцията. Това е единственият начин да запазим стабилността в страната и да отговорим на исканията на алжирския народ.

Предвижда се за срок от 45 дни за временен президент да бъде посочен председателят на парламента. Ако не настъпи подобрение в състоянието на президента, следват още 45 дни временно управление, след което могат да бъдат проведени предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметства в Германия бяха евакуирани след бомбени заплахи
Кметства в Германия бяха евакуирани след бомбени заплахи
HBO призовава феновете на „Игра на тронове“ да дадат Кръв за трона
HBO призовава феновете на „Игра на тронове“ да дадат "Кръв за трона"