НОВИНИ

Част от АМ "Хемус" остава затворена след трагедията в тунел "Ечемишка"

Автомагистрала "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" за всички видове превозни средства. Временната организация на движение беше въведена след вчерашния трагичен инцидент в тунел "Ечемишка". Както знаете, жена загина след като част от осветителна греда падна върху автомобила ѝ в тунела и я уби на място. Днес започва работа на комисия от инженери, сред които и независими експерти по металознание.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
11:45, 06.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

В момента част от магистралата е затворена, за да се осигури пълната безопасност на тунел "Ечемишка". Движението се извършва по стария път. Днес експертна комисия по метални конструкции ще трябва да установи след допълнителен оглед какви са били причините за вчерашния трагичен инцидент, както и какво е състоянието на тръбата. Според АПИ, резултатите от експертизата се очакват днес и след това ще могат да бъдат предприети конкретни мерки.

инж. Георги Златев - директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ: Това, което е важно да кажем, че за лекото движение няма ограничение за преминаване по стария път. Товарните автомобили, тъй като той е със значително по-големи наклони са пренасочени. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен през Искърското дефиле. А тези, които са в посока София - Варна, препоръчваме да ползват автомагистрала "Тракия" и оттам през Прохода на Републиката или през Ришки проход да търсят Северна България. Изрично е сформирана комисия, която да провери металната конструкция. Септември месец, преди да се пусне двупосочно движението, беше направена профилактика, бяха подменени част от осветителите и тогава нямаше индикации и необходимост от по-сериозна интервенция. Другите тунели, които не са ремонтирани, в момента се ремонтира тунел "Витиня" - дясната тръба, другата тръба е ремонтирана. Тунел "Топли дол" и двете тръби са ремонтирани. Тунел "Правешки ханове" - и двете тръби са в добро състояние, проверени са. Така че, за съжаление това е единствената останала неремонтирана тръба.



;

Ремонтът в тръбата на тунел "Ечемишка" в посока Варна е започнал най-напред, тъй като тя е била в по-лошо състояние. Според инж. Георги Златев, не е имало грешка в първоначалната експертиза. Не е било възможно да бъдат затворени и двете тръби на тунела, защото това би създало големи проблеми на трафика между София и Северна България. Ремонтът на тръбата на тунела в посока Варна е трябвало да приключи в края на декември м. г. - това става ясно от съобщение в сайта на АПИ от 31 август 2016 г. Този срок обаче не е бил спазен и тръбата в посока Варна е останала затворена и в началото на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Фейсбук с кампания срещу фалшивите новини във Франция преди избори​те
​Фейсбук с кампания срещу фалшивите новини във Франция преди избори​те
Пловдивска фирма за производство на чай ще прави дегустации в Оксфорд
Пловдивска фирма за производство на чай ще прави дегустации в Оксфорд