Забавянето на изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" е следствие от две противоположни в мотивите си жалби. Едната е заради шума и замърсяването: жители на Хотница не искат тя да минава близо до селото им. Другата - на жителите в Поликраище заради това, че новото трасе ще e далече от тях. По-интересното обаче е, че 30% от подписите в жалбите са на британски граждани.

Русе

Господин Гюров, който работи дистанционно като програмист, се е заселил в Хотница преди две години. Той е вносител на едната жалба , подкрепена от 60 човека.

Господин Гюров - жалбоподател: Ще има голям трафик през селото. Идеята на магистралите по принцип е да изведат транзитния трафик извън населените места. Тук става точно обратното.

Оказва се обаче, че подписката е подкрепена и от бъдещи жители на селото. Голяма част от имената са на британски граждани. Според кмета на Хотница Десислав Йорданов групата около тази жалба се определя като местна екообщност.

Десислав Йорданов - кмет на село Хотница: Жителите на село Хотница - които са постоянни жители и са израснали в село Хотница, са за построяването на магистралата.
Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново

Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново

Две жалби спират, макар и временно, реализацията на проекта за автомагистралата Русе – Велико Търново. Те са подадени в екоминистерството в последния...

Само на десетина километра от Хотница, в горнооряховското село Поликраище хората недоволстват заради отдалечеността на бъдещата магистрала.

проф. д-р Георги Николов: Нашето искане е магистралата да минава на не повече от два километра от сега съществуващия път.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков също коментира внесените в последния момент жалби.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Нормално е да се жали и Русе-Велико Търново. Нищо лошо. Но аргументът не е точен. Нито, че ще се заобикаля с 30 километра и се увеличава маршрута между Русе и Велико Търново, нито че магистралата ще „виси" над село Хотница.

Жалбите спират процедурата само временно, но това ще забави сериозно строителството.