НОВИНИ

АМ „Русе-Велико Търново“ се бави заради две различни в мотивите си жалби

Забавянето на изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" е следствие от две противоположни в мотивите си жалби. Едната е заради шума и замърсяването: жители на Хотница не искат тя да минава близо до селото им. Другата - на жителите в Поликраище заради това, че новото трасе ще e далече от тях. По-интересното обаче е, че 30% от подписите в жалбите са на британски граждани.

bnt avatar logo
от Роман Сушков
17:42, 09.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
русе велико търново бави заради две различни мотивите жалби

Господин Гюров, който работи дистанционно като програмист, се е заселил в Хотница преди две години. Той е вносител на едната жалба , подкрепена от 60 човека.

Господин Гюров - жалбоподател: Ще има голям трафик през селото. Идеята на магистралите по принцип е да изведат транзитния трафик извън населените места. Тук става точно обратното.

Оказва се обаче, че подписката е подкрепена и от бъдещи жители на селото. Голяма част от имената са на британски граждани. Според кмета на Хотница Десислав Йорданов групата около тази жалба се определя като местна екообщност.

Десислав Йорданов - кмет на село Хотница: Жителите на село Хотница - които са постоянни жители и са израснали в село Хотница, са за построяването на магистралата.
;

Само на десетина километра от Хотница, в горнооряховското село Поликраище хората недоволстват заради отдалечеността на бъдещата магистрала.

проф. д-р Георги Николов: Нашето искане е магистралата да минава на не повече от два километра от сега съществуващия път.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков също коментира внесените в последния момент жалби.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Нормално е да се жали и Русе-Велико Търново. Нищо лошо. Но аргументът не е точен. Нито, че ще се заобикаля с 30 километра и се увеличава маршрута между Русе и Велико Търново, нито че магистралата ще „виси" над село Хотница.

Жалбите спират процедурата само временно, но това ще забави сериозно строителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
Концертната зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
​Нов спад на световните борси
​Нов спад на световните борси