НОВИНИ

​Америка е в очакване на големия сблъсък - Хилъри срещу Тръмп

Предполага се, че тази нощ, рекордните 100 милиона души ще гледат на живо първия телевизионен дебат между кандидатите за президент на Съединените щати. Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп се изправят един срещу друг 6 седмици преди изборите с еднакъв рейтинг сред потенциалните гласоподаватели.

bnt avatar logo
от Д. Йотов
17:43, 26.09.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп излизат на подиума в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк еднакво непопулярни сред американските избиратели. Кандидатката от Демократическата партия несъмнено има повече опит в политическите спорове, но скандалите със служебните й имейли и финансирането на семейната й фондация сеят съмнения у електората дали Хилъри е по-подходящата за Белия дом.

Номинираният от републиканците Тръмп се радва на голям сценичен опит заради участията си в риалити предавания по телевизията, но това едва ли компенсира често необмислените му популистки изказвания по вътрешни и външнополитически теми.

Така задачата на Клинтън ще е да докаже, че заслужава доверие, а на Тръмп - че е по-мъдър, отколкото темпераментен.

Дебатът започва в 4,00 ч българско време и се очаква с лекота да бие рекорда за численост на аудиторията, поставен през 1980 година. Тогава демократът Джими Картър и републиканецът Роналд Рейгън привлякоха близо 81 милиона зрители пред телевизорите. 69-годишният тогава Рейгън произнесе шеговито една от фразите, които му помогнаха да спечели изборите:

Роналд Рейгън, републикански кандидат-президент, 1980 г.: Няма да правя възрастта спорен въпрос в тази кампания. Не възнамерявам да експлоатирам с политически цели младостта и липката на опит у моя опонент.

Първият кандидат-президентски дебат се е провел през 1960 година - между Джон Кенеди и Ричард Никсън. Такова телевизионно шоу рядко се оказва решаващо за изборите в Съединените щати. Освен ако някой от претендентите не направи шокиращ гаф. Джералд Форд например бе победен от Картър през 1976-а, след като демонстрира крещящо непознаване на международната политика.

Джералд Форд, републикански кандидат-президент, 1976 г.: Няма съветска доминация в Източна Европа, няма и да има такава при администрацията на Форд.

Девет на сто от избирателите не са решили дали да гласуват за Клинтън или за Тръмп. А по 41 на 100 подкрепят двамата кандидати, сочи допитване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си. Те ще спорят 90 минути за терористичната заплаха, имиграцията, полицейското насилие срещу чернокожите, данъците и външната политика.

В типично негов стил Тръмп подложи Клинтън на психоатака, заричайки се да покани на първия ред в публиката Дженифър Флауърс, с която съпругът на Хилъри - Бил Клинтън, призна, че е имал извънбрачна връзка през 70-те години на миналия век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Табели ще информират къде се намират обществени библиотеки
Табели ще информират къде се намират обществени библиотеки
Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале
Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале