НОВИНИ

Америка разделена преди клетвата на Доналд Тръмп

Остава ден до церемонията, с която Доналд Тръмп ще се запише в американската история като 45-тия президент. В столицата Вашингтон приготовленията вече приключват, а мерките за сигурност стават все по-строги. Kъм този момент остават неизвестните около съставянето на кабинета на Тръмп. Голяма част от членовете още не са утвърдени от Конгреса. Но така или иначе остават броени часове до момента, когато бизнесменът милиардер Доналд Тръмп утре ще положи клетва като следващия президент на САЩ.

Поли Златарева
от Поли Златарева
19:27, 19.01.2017
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Медиите във Вашингтон от дни броят конгресмените - демократи, които ще бойкотират встъпването в длъжност. Към момента са към 50. Десетки организации са заявили намерението си да протестират по време на церемонията. Америка е разделена, в това бяха категорични всички анализатори, с които разговаряхме. Тръмп поиска да направи Америка отново велика, но ще може ли да я обедини?

Проф. Скот Талант - журналист, експерт по публични комуникации
Невъзможно! За него това ще бъде абсолютно невъзможно! Тръмп не е обединител на расите, не иска да бъде считан за такъв, той не обединява хората, а постига целта си по своя си начин. Вбесил е толкова хора през живота си! Може да обедини единствено Демократическата партия срещу себе си, обаче и те са разделени.
Джим Голдгайер - декан на Училище по международни отношения, Вашингтон
Аз съм бил много малък, но такъв огромен брой протeсти е имало само през 73-та - при второто встъпване в длъжност на президента Никсън. Протестирали са заради войната във Виетнам.

3 дни ще продължат тържествата и церемониите по встъпването в длъжност на Тръмп. А в събота, ден след клетвата на Тръмп се очаква грандиозен протест - Марш на жените. Идеята дала дама с няколко внука от Хавай- възмутена от риториката на бъдещия президент , разказва ни Лора Марч. Тя е от организаторите на протеста. Съмишленици се събират във Фейсбук. Ще протестират не само във Вашингтон, но и във столиците на всички щати.

Лора Марч - организатор на "Маршът на жените"
Над 200 души ще се включат в похода. целта ни е да привлечем общественото внимание към проблемите на хората , непредставени във властта - проблеми за правата на работниците, гражданските права, правата на имигрантите и жените.

Мълвата дори носи, че Шер и Скарлет Йохансон ще се присъединят към протестния Марш на жените. Цялата власт сега е в ръцете на републиканците, коментират анализаторите, и гражданското общество би било основният коректив.

Лора Марч - организатор на "Маршът на жените"
Искаме да знае, че сме тук, да знае, че нашите права означават много за нас.

Иначе със сигурност това няма да е церемония , която сме виждали до сега. Заради противоречивата кампания и риторика редица холивудски и музикални звезди обърнаха гръб на Тръмп. Няма да чуем Арета Франклин или Бионсе, които пяха за Барак Обама. От щаба на Тръмп, обаче, са категорични - церемонията ще бъде елегантна, а не помпозна. Ще чества обикновения американец. Самият Тръмп преди дни написа в Туитър -" Аз искам хората". Още един символичен знак в церемонията - на клетвата на Тръмп ще присъства доскорошният му конкурент за поста - Хилъри Клинтън. На трибуните ще бъде Буш-син и Джими Картър. Независимо от факта приеман или не , Тръмп е избраният, и Америка ще му даде шанс, казват във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декемврийските сметки за парно - по-високи с 18 - 20%
Декемврийските сметки за парно - по-високи с 18 - 20%
В Търговищко хората копаят 3-метрови преспи, за да се приберат
В Търговищко хората копаят 3-метрови преспи, за да се приберат