Американецът Мартин Кейниг, записал песента "Излел е Делю хайдутин" на Валя Балканска, откри в София своя изложба с фотографии. Те са направени през миналия век в 7 балкански държави, сред които и България. Инициативата за изложбата е на вицепрезидента Илияна Йотова.

Среща на един американец, влюбен в България, с един космически глас. Мартин Кейниг открива Валя Балканска преди около 50 години. Тогава той идва в страната ни, за да изучава народните танци. Записва песни, снима обичаи, празници, портрети на хора.

Мартин Кейниг - етнограф: Записахме Валя в класна стая, трудно място за запис. Тя изпя песента само веднъж, беше много вдъхновяващо.

Валя Валканска : Гордея се, че българска песен намери мястото си и че късчето земя и небе се нарича България. Горди сме, че сме народ, който има традиции.

Известният фотограф Иво Хаджимишев изследва архива на американеца, за да съставят изложбата „Балканско ехо. ХХ век. Звуци и портрети от България". А инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова, която се срещна с Мартин Кейниг през март при посещението си в Съединените щати.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Красив разказ за народния дух, за българската духовност. Това е България през погледа на Мартин Кейниг. България, която съществува на хиляди километри от тук на остров Вашон, в неговия дом.

Иво Хаджимишев - фотограф: Във Вашон и край Сиатъл има България, има хора, които не са напуснали, не са побегнали. Това е нашата малка България, от която аз се гордея.

Мартин помни енергията и усмивките, тъгата и историите зад тези снимки. Част от една незабравима България.