НОВИНИ

18-годишна американка подобри рекорд на Стефка Костадинова

Ващи Кънингам, дъщеря на бившия куотърбек от НФЛ Рандъл Кънингам, стана най-младата световна шампионка в скока на височина в историята на световните първенства по лека атлетика в зала и на открито.

годишна американка подобри рекорд стефка костадинова
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 21.03.2016
34965
Чете се за: 00:42 мин.
По света

На Световното първенство в Портланд Ващи Кънингам грабна златото с резултат 196 сантиметра.

Американката триумфира на 18 години и два месеца и така подобри 31-годишния рекорд на Стефка Костадинова като стана най-младата световна шампионка в скока на височина в зала. Костадинова постига своя успех на 19 години и 10 месеца през 1985-а година в Париж, като тогава скочи с 1 сантиметър повече - 197 см.

На днешното състезание четири атлетки дадоха резултат 196 см, но нито една не успя да преодолее 199 см. Кънингам стана шампионка, тъй като нито веднъж не направи фаул при предишните си опити. Сребърното отличие е за испанката Рут Бейтия. Бронзът грабна защитаващата титлата си Камила Лицвинко от Полша.

Миналата седмица Кънингам постави рекорд на колежанското първенство на САЩ в същата дисциплина, а днес спечели доста по-сериозно отличие. Баща й Рандал е бившия куотърбек от НФЛ и е неин треньор.

Кънингам все още е в гимназията, но осмисля да продължи професионално да се занимава със спорт. Следващата й цел е участие в Олимпийските игри.

"Никога не съм предполагала, че ще стигна до тук на 18 години. Надявам се да ме чака дълга кариера. Ще работя толкова усилено, колкото мога, за да взема медал на Олимпиадата”, каза момичето пред журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 „ПОД ПРИКРИТИЕ”- на крачка от рекорд на Гинес
„ПОД ПРИКРИТИЕ”- на крачка от рекорд на Гинес
Започна Страстната седмица за католическия свят
Започна Страстната седмица за католическия свят