НОВИНИ

Американска журналистка обвини властите в Китай, че са я изгонили от страната

Клубът на чуждите кореспонденти в Китай съобщи, че американска журналистка е била "де факто експулсирана" от страната след отказ на властите да подновят визата й. Мегха Раджагопалан, кореспондентка на американския информационен сайт "Бъзфийд", живеела в Китай от шест години. В Туитър днес тя написа, че през май китайското Министерство на външните работи е отказало да й издаде нова виза. "Казаха, че става дума за процедурен въпрос. Все още не се знае каква е причината", написа тя в Туитър.

bnt avatar logo
от БТА
17:26, 22.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
американска журналистка обвини властите китай изгонили страната

Мегха Раджагопалан отразява драстичното засилване на мерките за сигурност в Синцзян-Уйгурския автономен район, в който редовно се извършват атентати. Според организации за защита на човешките права стотици хиляди хора там са интернирани в центрове за превъзпитание.

Китайското министерство на външните работи отказа да "даде ясна и прозрачна причина за отказа си да издаде виза" на журналистката, посочва Клубът на чуждите журналисти в Китай.

"Намираме това за достойно за съжаление и неприемливо от страна на правителство, което на няколко пъти каза, че приема чуждите медии, които искат да отразяват събитията в страната", се казва в изявление на Клуба.

Организацията е поискала разяснения от Министерството на външните работи за мотивите, които са довели до "де факто експулсирането" на журналистката.

Не за първи път чужди журналисти са принудени да напуснат азиатската страна. Бившата кореспондентка на френското списание "Обс" Урсула Готие беше на практика изгонена в края на 2015 г. след отказ на властите да подновят визата й. Пекин я обвини, че е защитавала в своя статия терористични актове.

Мелиса Чан, кореспондентка на английската редакция на телевизия Ал Джазира, беше експулсирана от Китай през 2012 г.

След изгонването си от Китай Мегха Раджагопалан е заела нов пост в сайта "Бъзфийд" и ще бъде базирана в Близкия изток, където ще отговаря за отразяването на въпроси, свързани с технологиите и човешките права.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха двама приближени на Доналд Тръмп
Осъдиха двама приближени на Доналд Тръмп
МС одобри План за действие за присъединяването ни към ERM-II
МС одобри План за действие за присъединяването ни към ERM-II