НОВИНИ

Американската армия демонстрира дозареждане с гориво във въздуха

Дозареждане с гориво във въздуха на изтребители Ф-16, демонстрира американската армия. Операцията беше част от международното учение на НАТО "Сейбър Гардиън", което се провежда на територията на Унгария, Румъния и България. Екип на "По света и у нас" беше на борда на самолета танкер.

Николай Минков
от Николай Минков
17:45, 21.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

На 9 юни американският стратосферен танкер бе пребазиран от Тенеси у нас, за да се включи в международното учение на НАТО.

"Боинг КС-135" Може да пренася 112 тона гориво. Миналата седмица неговата задача бе да презареди във въздуха един от най-големите транспортни самолети в света С-17. Днес получи нови заповеди.

подполковник Тъкър Рохас - Тази сутрин КС-135 излетя от Бургас, за да зареди американски Ф-16 над Румъния.

Малко след 11 часа въздушното командване информира пилотите на танкера, че приближава двойка Ф-16, нуждаещи се от гориво.

С този джойстик се управлява 14-метровата телескопична тръба, с която цистерната зарежда летателни военни средства във въздуха.

Старши сержант Джон Макгий е човекът, който трябва да осигури безпроблемното свързване между танкера и бойните самолети.

старши сержант Джон Макгий - ВВС на САЩ: Единият Ф-16 ще застане на опашката, а другият ще осигурява ескорт и изчакване от лявото крило на цистерната. Когато осъществим връзката, помощник пилотът ще включи горивната помпа, за да заредим нужното количество в изтребителите. След това идва следващата машина.

Точно в 11:17 ч. започна зареждането на първия изтребител. Вторият осигуряваше охраната на танкера при евентуално противниково нападение.

Дозареждането на самолетите се извършва на височина между 7 и 10 км.

За по-малко от 12 минути бяха напълнени резервоарите на двата изтребителя.

полк. Лий Хардли - командир на 134-то авиокрило - Национална гвардия на Тенеси: "Най-важното е, че наистина ние сме едни вид летяща газстанция, която подпомага всички останали въздушни мисии, за постигнат по голям обхват и продължителност на действие.Това е което ние тренираме всеки ден".

Ф-16 може да изпълнява бойно и патрулни задачи 3 часа, а след дозареждане цели 5, което го прави един от най-боеспособните изтребители в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ
КЕВР няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ
Евролидерите ще се срещнат отново на 30 юни
Евролидерите ще се срещнат отново на 30 юни