Военният Брадли Манинг, който вече се казва Челси, след като преди две години започна процедура по смяна на пола прекратява гладната си стачка. Причината е - американската армия е обещала да осигури операцията. Името на Манинг се свързва и с Уикилийкс. Той бе осъден като информатор. Американският военнослужещ излежава 35 годишна присъда заради разкритите секретни файлове.

Историята на Брадли Маниниг започва през 2010 година, когато той е арестуван по подозрения, че е предал на сайта Уикилийкс повече от 700 хиляди секретни документа, свързани с военни операции на Съединените щати в Ирак и Афганистан. През 2013 година е осъден на 35 години затвор. Година по-късно решава, че предпочита да бъде жена и официално си сменя името на Челси Елизабет Манинг, започва и хормонална терапия.

Всичко това се случва под наблюдението на екип от психолози и лекари. През април тази година те препоръчват операция за смяна на пола, заради влошаващото се психично състояние на Челси. През юли тя дори е направила неуспешен опит за самоубийство. А миналата седмица започна гладна стачка, за да отстои правото си да бъде оперирана. Протестът й вече е прекратен, защото от американската армия са обещали операцията да бъде извършена.

"Безкрайно съм облекчена... просто искам да бъда себе си", се казва в писмено изявление на Челси.

Официален коментар от генералния щаб няма, но адвокатите, които представляват Манинг, са потвърдили, че той ще получи "небходимото лечение". Решението е свързано и с новата политика за транссексуалните в американската армия, която позволява смяна на пола по време на службата и има за цел да създаде медицински стандарти в обслужването на различните военни. През май тази година за министър на сухопътните войски на САЩ за първи път беше назначен открит гей.