НОВИНИ

Тръмп е разкрил секретна информация на Русия?

Американският президент Доналд Тръмп е разкрил пред руската страна секретни разузнавателни данни за заговор на Ислямска държава с използване на лаптопи на борда на самолети, твърди американската преса. Гафът е станал миналата седмица при среща с руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон. Белия дом отхвърли публикациите като неверни, във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посъветва хората да не четат американска преса, Кремъл определи публикацията като "пълна глупост".

bnt avatar logo
от БТ
17:29, 16.05.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

В разговор в Овалния кабинет с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик Сергей Кисляк, Доналд Тръмп е споделил подробности, които може да осветлят източника на информация. Темата е била заговор на Ислямска държава с използване на лаптопи на борда самолети. Домакинът е съобщил и конкретния град, където е засечена заплахата, твърдят източници на Вашингтон Пост и Ню Йорк Таймс.

Данните идвали от съюзник на Съединените щати. Останалите присъстващи разбрали грешката на президента и се опитали да ограничат щетите, като информирали ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Съветникът по националната сигурност Макмастър нарече твърденията фалшива новина.

Хърбърт Р. Макмастър, съветник по Националната сигурност на Белия дом: "Президентът и руският външен министър разгледаха широк кръг от общи заплахи за нашите две страни, включително за гражданската авиация. В нито един момент не са обсъждани разузнавателни източници или методи. Президентът не е разкривал никакви военни операции, които не са публично достояние. Още двама присъстващи, включително държаният секретар помнят срещата по същия начин и вече го казаха."

Формално президентът не е нарушил закона, защото има право да разсекретява информация. Срещата обаче е проведена ден след като той уволнени шефа на ФБР Джеймс Коми на фона на спекулации, че причината е разследването на руска връзка. Пред БиБиСи репортер на Вашингтон Пост уточнява, че публикацията не твърди да е имало изтичане на източници или методи на разузнаване, но изнесените данни позволяват на руската страна да достигне до тях чрез "обратно инженерство".

Златно правило в шпионажа е разузнавателна информация, получена от чуждо правителство да не бъде предавана на трета страна без разрешение на първоизточника, за да се избегне риск за агентурния апарат, изтъкват анализатори. Демократите в Конгреса определиха действията на Тръмп като опасни и безразсъдни. Председателят - републиканец на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че опазването на държавните тайни е висш приоритет, той очаква обяснения от администрацията на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Нанков ще присъства на първата копка на нов учебен корпус към УНСС
Министър Нанков ще присъства на първата копка на нов учебен корпус към УНСС
Арестуваха двама професори за корупция в Пловдив
Арестуваха двама професори за корупция в Пловдив