НОВИНИ

Американската въздушна база "Андерсън" на остров Гуам отвори врати за медиен тур

Американската въздушна база "Андерсън", разположена на остров Гуам, отвори врати за медиен тур. Тази стъпка идва часове, след като се размина заплахата от севернокорейска ракетна атака срещу острова.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:06, 17.08.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Как изглежда въздушната база "Андерсън" на тихоокеанския остров Гуам? Американските военни поканиха медии, за да я разгледат и снимат. Те имаха възможност да видят дори как излита бомбардировач Б-1Б Лансър. Не стана ясно обаче къде се насочи машината.

Денят на отворените врати в американската военна база идва след дни напрежение между САЩ и Северна Корея. Пхенян заплашваше, че ще удари острова с балистични ракети, но впоследствие се отказа.

Постепенно и животът на острова се връща в нормалния си ритъм. Повече от 30 хиляди ученици отново тръгнаха на училище.

Джон Фернандес, възпитател: Имаме много проблеми с времето. Така че бяхме подготвени, всяко училище има план за действие при извънредни ситуации. Всеки месец правим тренировки с ученици и учители. В светлината на събитията от това лято се чувствахме много спокойни с нашата училищна система, както и с мерките за безопасност изобщо.

Все пак местните власти са притеснени от ново напрежение заради предвидените съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Рей Тенорио, лейтенант губернатор: Знаем, че следващата седмица ще има американски и южнокорейски учения на Корейския полуостров и това вероятно ще предизвика ново напрежение, както се случва всяка година. Ще се говори за това и в училище, но мисля, че това е начинът.

Въпросите за сигурността и напрежението между САЩ и Северна Корея очевидно ще са основна тема в класните стаи. В дипломатически план също остават неизвестни - лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че засега ще изчака действията на Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джамбазки: Проверките на Валери Симеонов трябва да бъдат похвалени
Джамбазки: Проверките на Валери Симеонов трябва да бъдат похвалени
Саудитска Арабия отваря границата си с Катар за поклонението в Мека
Саудитска Арабия отваря границата си с Катар за поклонението в Мека