Астронавтът от НАСА Пеги Уитсън и нейните двама колеги успешно кацнаха в Казахстан, с което постави рекорд в американската история със своите общо 665 дни, прекарани в през кариерата ѝ космоса, предаде Ройтерс.

Пеги Уитсън на космическа разходка извън МКС
Пеги Уитсън на космическа разходка извън МКС © БТА

57-годишната Уитсън прекара девет месеца повече от предвиденото на борда на Международната космическа станция - космическа лаборатория на стойност 100 млрд. долара, която се носи на 400 км. над земната повърхност.

Пеги Уитсън е биохимик, като е прекарала по-голямата част от времето си в проучвания върху заразени с рак тъкани от бял дроб и костни клетки. Също така тя е направила четири разходки в космоса, с което всичките ѝ излизания стават общо десет - рекорд за жена астронавт.

Двама от колегите на Уитсън, които напуснаха Земята в края на ноември миналата година, се върнаха през март, но тя остана на борда на МКС, за да запълни празното място, оставено сред като руската космическа агенция „Роскосмос“ намали персонала си на станцията от трима на двама души.

Капсулата Союз успешно се приземи в Казахстан
Капсулата Союз успешно се приземи в Казахстан © БТА

Уитсън се приземи с парашут на Земята в компанията на колегата си от НАСА Джак Фишър и от Роскосмос Фьодор Юрчикин, които се присъединиха към нея през юни. Екипажът кацна с руска капсула „Союз“.

Пеги Уитсън, астронавт от НАСА: Най-вече нямам търпение да се видя с приятелите и семейството си. Но онова, за което си мечтаех най-много е каква храна искам да си сготвя, какви зеленчуци да сотирам, мислех си какво съм изпуснала.

Пеги Уитсън е първата жена, която е поела командването над Международната космическа станция. Макар че рекордът ѝ от общо 665 дни, прекарани през кариерата ѝ в космоса, да е впечатляващ, седмина руски космонавти са прекарвали повече дни от нея. Сред тях се отличава Генади Падалка, който държи общия рекорд с 878 дни в орбита около Земята.