НОВИНИ

Американски F-22 Raptor пристигнаха в Румъния

Двата самолета са от най-новото попълнение в американските военно-въздушни сили. Самолетите са дислоцирани в базата на румънските ВВС "Михай Когалничану" от 22 април, се казва в прессъобщение на американските ВВС.

Валери Маринов
от Валери Маринов
17:35, 26.04.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
американски raptor пристигнаха румъния

Двата изтребителя и около 20 души помощен персонал са от 95 ескадрила от военно-въздушната база Тиндал във Флорида. Заедно с тях в Румъния е пристигнал и един самолет-цистерна КС-135 от базата Сеймур Джонсън в Северна Каролина, се казва още в съобщението на американските ВВС, в което се цитират и думите на генерал-лейтенант Тимоти Рей: "Бих искал да подчертая, че това разполагане е демонстрация на нашето обещание да подкрепяме Румъния и другите наши съюзници от НАТО".

Самолетите ще останат за кратко в Румъния, след което ще се върнат в базата Лейкънхийт във Великобритания. Пребиваването им в румънската авиобаза е най-голямото разполагане на Ф-22 в Европа и има за цел да покаже, че базите на НАТО в Европа могат да обслужват изтребители от 5-то поколение и в същото време дава шанс за запознаване с терена за учения на европейския театър, се казва още в прессъобщението на ВВС на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението на ТИР-ове по магистралите за Великден и Гергьовден
Ограничават движението на ТИР-ове по магистралите за Великден и Гергьовден
Информационното затъмнение по време на аварията в Чернобил
Информационното затъмнение по време на аварията в Чернобил