НОВИНИ

Кои са големите губещи от търговската война между Европа и САЩ?

Световната търговска организация даде миналата седмица зелена светлина на Америка да налага допълнителни мита върху вноса на европейски стоки на стойност 7 и половина милиарда долара. Причината - незаконни държавни субсидии за европейския самолетостроител "Еърбъс", които поставят в неравностойно положение американския му конкурент "Боинг".Решението отново възпламени търговската война между Европа и Америка, която беше позатихнала през последните месеци. Какви ще бъдат последствията от нея и кои са големите губещи - отговорите търси кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:54, 09.10.2019
Чете се за: 02:16 мин.
По света

Световната търговска организация одобри най-високите наказателни мита в историята си. Спорът между Европа и Америка за държавните субсидии за "Еърбъс" и "Боинг" се води вече 15 години. Тръмп нарече решението "голяма победа" за Америка и обяви, че рекордните мита влизат в сила още на 18 октомври. Те са 10% върху самолети и хеликоптери и 25% за различни стоки и продукти като уиски, вина, сирена, зехтин, маслини и други. САЩ си запазиха и правото да променят тарифите и списъка с продуктите. Брюксел не закъсня с реакцията си.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Търговските войни лесно избухват, но ескалират бързо и свършват лошо. Най вече за тези, които са ги започнали. Европа винаги ще защитава свободната и справедлива търговия, основаваща се на равнопоставеност и реципрочност. Ние няма да бъдем наивни и сме готови и решени да правим бизнес. И ако някой налага тарифи за нашия авиационен сектор, ние ще направим абсолютно същото. Абсолютно същото.

Според икономическия журналист от европейското издание EURACTIV Хорхе Варела обаче Европа няма да реагира веднага, а ще изчака до следващата година.

Хорхе Валеро - журналист от EURACTIV: Това, което ще стане сега е, че САЩ ще наложат митата заради решението по случая Еърбъс, а ЕС ще изчака решението на Световната търговска организация по сходния случай, който води срещу американските субсидии за Боинг. Решението се очаква догодина. Това обаче означава закъсняла реакция от страна на Брюксел. Въпросът е дали веднага могат да бъдат въведени ответни мерки, но според еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом това само ще доведе до ескалация в отношенията между Европа и Америка.

Брюксел вече загуби надежда, че преговори с Америка са възможни.

Хорхе Валеро - журналист от EURACTIV: До скоро, до преди няколко дни дори, Еврокомисията и държавите-членки все още имаха надежда, че е може да бъде намерено решение на спора "Еърбъс" - "Боинг" чрез преговори. Но такава надежда вече няма. Вече е сигурно, че допълнителните мита влизат в сила в средата на октомври. След това вероятно ЕС отново ще иска да преговаря, за да намери изход от тази война на митата. Но ще бъде трудно, защото това не е единственият проблем в отношенията между ЕС и САЩ. Друг важен въпрос е реформата на Световната търговска организация и на нейния апелативен орган, които са много важни за европейците, а също и митата върху автомобилите и алуминия. Списъкът с проблемите между Европа и Америка е много дълъг.

Въпросът за налагането на мита върху вноса на европейски автомобили все още е отворен за Тръмп. През май той отложи взимането на решение с половин година, но времето вече изтича. По данни на Европейската комисия европейските държави изнасят всяка година за Америка автомобили на стойност 50 милиарда евро. Ако Тръмп реши да наложи мита върху целия внос, ударът за автоиндустрия, особено в Германия, ще е огромен.

Хорхе Валеро - журналист от EURACTIV: Засега виждаме, че всички страни в ЕС остават остават на една позиция, без значение колко са засегнати от американските мита или Брекзит. Но ако ситуацията се влоши, може би ще станем свидетели на това как Германия или Нидерландия ще заемат различна позиция. Защото Германия може би ще бъде в по-голяма степен засегната от митата върху автомобилите. Същото наблюдаваме и при Брекзит. Тези страни, които има по-тесни икономически и търговски отношения с Великобритания, ще се опитат вероятно да сключат двустранни споразумения с Лондон.

Във времена на Брекзит търговската война между Европейския съюз и Америка допълнително ще отслаби европейската икономика.

Хорсе Валеро - журналист от EURACTIV: Всички ние губим от една търговска война между ЕС и САЩ, защото тя ще повлияе зле на европейската икономика. Икономическият ръст сериозно се забавя и една търговската война би могла да предизвика икономическа рецесия в Европа. Още повече, ако станем свидетели и на един неорганизиран Брекзит.

Търговската война между Европа и Америка изглежда няма да приключи бързо, а победители в нея едва ли ще има.

;

Повече по темата вижте в разговора с Лъчезар Богданов - главен икономист Институт за пазарна икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел открива изложба за София в Европейската комисия
Мария Габриел открива изложба за София в Европейската комисия
Какви са тенденции при електронната търговия?
Какви са тенденции при електронната търговия?