НОВИНИ

Американски писател с книга как се оцелява в надбягването с бикове

Американски писател написа книга как се оцелява в надбягването с бикове. В северноиспанския град Памплона всяка година в началото на юли стотици хора се впускат в опасното предизвикателство да гонят шест животни, всяко с тегло около 600 кг. В оспорваното събитие, което е съпровождано от протести на природозащитници, досега са ранени осем души.

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 08.07.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Гоненето на бикове в Памплона е атракция със световна притегателна сила, благодарение на Ърнест Хемигуей. Романът му "И изгрява слънце" от 1926 популяризира събитието. Самият Хемигуей също е участвал.

Бил Хилман е вдъхновен от известния писател и дори е написал книга - за оцеляването при тичане с биковете. Въпреки че е бил раняван, продължава.

Бил Хилман, американски писател и журналист: След първото ми пробождане през 2014 г. бял решил да се откажа, защото блокирах - заради страха от смъртта и сериозната травма. Бавно го преодолях. Всъщност, започнах да бягам по-добре от всякога.


;

Туристите са важни за икономиката на 200 хилядното градче. С растящия им брой обаче гоненето на бикове из тесните улички става още по-хаотично и опасно.

Бил Хилман, американски писател и журналист: Най-важният ми съвет за тичането с тези животни е - не го правете, не си заслужава. Може да умрете, да видите ужасни неща, които никога няма да забравите.

На много места по света има опасни предизвикателства, станали туристически атракции. Често ги оправдават с традицията, въпреки че прехвърлят границите на разумното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Боян Биолчев е тазгодишният носител на Вазовата награда
Проф. Боян Биолчев е тазгодишният носител на Вазовата награда
Започват мащабни ремонти на 48 учебни заведения в столицата
Започват мащабни ремонти на 48 учебни заведения в столицата