НОВИНИ

Американски политолог: Хилари ще спечели

Хилари Клинтън ще спечели президентските избори в Съединените щати. Такова предположение направи американският професор по политология Пол Сурасик. Вижте какво още каза специалистът при посещението си в София.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 15.10.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Най-интересните президентски избори през последните години. Така специалисти определят сблъсъка между демократа Хилари Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп. След последния дебат между двамата, социологическите проучвания показват едно.

Пол Сурасик - професор по политически науки: "Хилари Клинтън ще спечели изборите. Това показват последните социологически проучвания, а допитването до гласоподавателите направено през октомври обикновено е точно. През последните 75 години настроенията на хората не се променят един месец преди изборите.

Хилари Клинтън печели все повече поддръжници заради скандалните изказвания на Доналд Тръмп спрямо жените.

Пол Сурасик - професор по политически науки: "Доналд Тръмп успя да изгуби голяма част от електората. Записите, в които чухме как той коментира една жена, настроиха нежния пол срещу него, а именно те съставляват повече от половината гласоподаватели".
;

Проучванията показват, че афроамериканците и латиноамериканците в по-голямата си част ще подкрепят Хилари Клинтън. Нискообразованите и част от хората само с университетски дипломи пък ще дадат гласа си за Тръмп. Към момента представителят на демократите води на милиардера с между 4 и 7 процента, а специалисти коментират, че съвсем скоро Съединените щати ще имат първата жена президент в историята си. Всички говорят за Хилари и Доналд, но малцина знаят, че на 8 ноември американците са изправени и пред друг важен избор.

Пол Сурасик - професор по политически науки: "В същия ден, в който ще изберем президент, ще трябва да изберем състава на Долната камара на Сената, което в известна степен е дори по-важно от избора за държавен глава. Всички тези 435 души ще определят външната политика на страната".

Именно американският Сенат дава право на военни да участват в операции извън страната. През последните години Долната камара спира Барак Обама от взимането на няколко важни решения, като това дали страната да изпрати командоси за спецакции в Сирия. Последните проучвания показват, че новият състав на Сената ще бъде съставен предимно от демократи. Така че ако се сбъднат прогнозите, Хилари Клинтън все пак няма да разполага изцяло с подкрепата на Капитолия - Конгресът продължава да бъде владение на републиканците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоуните не са това, което бяха
Клоуните не са това, което бяха
Преднината на Хилари пред Тръмп е 7 %
Преднината на Хилари пред Тръмп е 7 %