Американски федерален съдия от Сиатъл блокира пускането на софтуер, с който може да се правят с 3D принтер огнестрелни оръжия. Компания от Тексас сключи споразумение с администрацията на Тръмп, за да може да пусне безплатно програмата. Осем американски щата, включително Окръг Колумбия, заведоха съдебен иск срещу правителството. Съдебното решение беше обявено часове преди пускането на софтуера днес.

Съдия Робърт Лазник блокира споразумението за оръжейния софтуер, с аргумента, че навсякъде има 3D принтери и може да бъдат нанесени непоправими вреди.

Боб Фъргюсън, министър на правосъдието на щата Вашингтон: Пълна победа. Благодаря на съдия Лазник. Ние поискахме временна ограничителна заповед, която да спре възмутителното решение на федералното правителство. С него тези 3D оръжия стават достъпни в страната и по света.
Първата 3D принтирана къща се намира във френския град Нант

Първата 3D принтирана къща се намира във френския град Нант

Във френския град Нант вече е факт първата "принтирана" къща. Според създателите ѝ е това голяма крачка напред по-отношение на „зеленото“ строителство...

Пистолен, изцяло изработен от елементи, принтирани на 3D принтер
Пистолен, изцяло изработен от елементи, принтирани на 3D принтер © БТА
Зелена светлина: Да строиш с пясък и 3d принтер

Зелена светлина: Да строиш с пясък и 3d принтер

Те са устояли на времето. Съхранили са се с векове, опазвайки тайните на архитектите. Швейцарски учени решиха да срещнат миналото и бъдещето, за да ра...

Тексаската компания „Дифенс Дистрибютид“ пусна софтуера няколко дни по-рано. През уикенда над 1000 души са изтеглили файла за популярната полуавтоматична карабина AR-15,, използвана в много масови стрелби. Оръжията, които излизат от 3D принтер, нямат серийни номера, не може да бъдат проследявани, нито откривани от скенерите на летищата. Могат да попаднат в ръцете на престъпници или на деца.

Пол Мей, "Нюйоркчани срещу насилието с огнестрелно оръжие": В местната библиотека има 3D принтер. Едно 10-годишно хлапе, което е свалило програмата от интернет, ще си направи оръжие и кой знае какво ще стори с него.

Собственикът на "Дифенс Дистрибютид" Коди Уилсън се позовава на правото да се носи оръжие. Той твърди, че неговият софтуер не е опасен и отдавна води съдебна битка за разпространението му.

Студенти събират платки от стари компютри в Русе, за да сглобяват 3D принтери

Студенти събират платки от стари компютри в Русе, за да сглобяват 3D принтери

Клубът по роботика в Русенския университет събира стари и употребявани компютри и от тях младите хора сглобяват 3D принтери. Студентите използват раци...

Екип български учени искат да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли

Екип български учени искат да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли

Млад български екип се готви да посрещне нова ера в медицината: амбицията им е да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли. С финала на "Лаб...