НОВИНИ

Американски сенатор поиска ФБР да разследват FaceApp

Американският сенатор Чък Шумър поиска ФБР и Федералната комисия по търговия да разследват приложението за мобилни телефони FaceApp и създателите му. Приложението, което използва изкуствен интелект, доби огромна популярност през последната седмица. Шумър предупреди, че това може да представлява риск за националната сигурност и за милиони американци.

bnt avatar logo
от БНТ
07:31, 19.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Кой не би искал да надникне в бъдещето и да види лицето си? Именно на този интерес се дължи шеметната скорост, с която приложението се разпространи и доби популярност.

Приложението показва как би изглеждал човек като възрастен, като използва снимка на потребителя, но изисква да се предоставят всички права върху снимката. Освен това, потребителят дава достъп до цялата си галерия от снимки и дори скрийншотове. Това означава, че снимки на деца и всякакви данни, свързани с парите и здравето на потребителя, например, могат да станат публично достояние.

Никола Арпагян, автор на книгата "Киберсигурност": Трябва да започнете от презумпцията, че ще предложите на тази компания собственост върху снимката си с висока резолюция, и че няма да можете да контролирате начините, по които ще се използва тя. Това давате вие в замяна на услугата, която получавате.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър предупреди за опасностите, които крие използването на приложението.

Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия: Изглежда като новата забавна мания в социалните медии, но всъщност никак не е забавно. Кой е създателят на това приложение? "Уайърлес Лабс". Базирана в Санкт Петербург, Русия. Както стана ясно, приложението не само взема снимката ви, но получава право на достъп до всичките ви снимки, цялата история на търсенето ви, постоянно, необратимо и в сила за целия свят разрешение да използват снимката ви, името ви, вашия образ.

Но според експерти, проблемът не е в това къде е базирана компанията.

Рейчъл Лърман, журналист от АП: Да, приложението е разработено в Санкт Петербург, Русия, но компанията твърди, че всички операции се извършват на облачни сървъри, базирани в Съединените щати. Тоест, когато си дадеш снимката, тя бива изпратена в облака, за да бъде обработена с изкуствен интелект и да състари лицето ти, това се случва в Съединените щати. Поне така твърди компанията.

Приложението е създадено през 2017 година, компанията "Уайрлес лабс" има 80 милиона активни потребители, според сайта ѝ. Главният изпълнителен директор Ярослав Гончаров е бил на висш пост в Яндекс, известен като руския Гугъл.

Няма доказателства, че компанията предоставя данни на руското правителство. В изявление "Уайрлес лабс" отрекоха да продават или да споделят данните на потребителите си с трети страни. От компанията заявиха - "99 процента от хората не се логват и следователно нямаме достъп до данни, които биха ги идентифицирали".

Създателите на приложението твърдят, че трият повечето от снимките от сървърите си 49 часа след качването. Експерти обръщат внимание на неяснотата, която поражда думата "повечето".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно заседание по делото Хитрино
Поредно заседание по делото Хитрино
​Започва съборът в Рожен
​Започва съборът в Рожен