НОВИНИ

Американски сенатори искат санкции срещу Русия за хакерските атаки

Трима видни американски сенатори призоваха за нови санкции срещу Русия, заради хакерските атаки срещу изборите в САЩ. Администрацията на президента Барак Обама подозира руските власти в опит за влияние върху изборите, за да съдействат за победата на Доналд Тръмп. Москва категорично отхвърля тези обвинения.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:10, 29.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
американски сенатори искат санкции русия хакерските атаки

След повдигането на въпроса за руските хакерски атаки във Вашингтон решиха да осигурят ответни мерки преди новоизбраният президент Доналд Тръмп да заеме поста. Сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм и демократката Ейми Клоубъшар призоваха за това по време на посещение в Литва.

Джон Маккейн, сенатор от Аризона: "Ще призовем за увеличаване на санкциите срещу Русия, заради това, което се опитаха да направят в Съединените щати, и са правили в други части на света."

Сенаторите подчертаха, че достатъчно републиканци и демократи в Конгреса подкрепят такива санкции.

Линдзи Греъм, сенатор от Южна Каролина: "Настъпи време за натиск. Другата седмица в Сената и в долната камара на Конгреса ще бъде внесено предложение за санкции, за да накажем Русия за намесата в нашите избори."

"Ако Вашингтон наистина предприеме нови враждебни стъпки, ще последва отговор", посочиха от руското външно министерство. Запитан за инициативата на сенаторите, новоизбраният президент Доналд Тръмп предложи да се загърби този спор.

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: "Мисля, че трябва да продължим нататък. Компютрите много усложниха живота ни. Имаме бързина и много неща, но не и сигурността, която ни трябва."

Тръмп смята за нелепи твърденията, че е спечелил изборите чрез руска намеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шеф на отряд за борба с наркотиците осъден за наркотрафик
Шеф на отряд за борба с наркотиците осъден за наркотрафик
Още един българин е арестуван в Гърция по обвинение за отвличане
Още един българин е арестуван в Гърция по обвинение за отвличане