НОВИНИ

Американски войници се разположиха в Полша

Полските власти и граждани с радост посрещнаха американските войници като част от безпрецедентно разгръщане на източния фланг на НАТО, насочен към възпиране на Русия. "Добре дошли в Полша", заяви премиерът на страната Беата Шидло в град Заган на границата с Германия. „Надяваме се да се чувствате като у дома си“, допълни тя, цитирана от АФП. По нейните думи, присъствието на американски войници в Полша е още една стъпка в стратегията за осигуряване на безопасност и сигурност на Полша и региона.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:45, 14.01.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
американски войници разположиха полша

В операцията ще участват над 3500 войници по инициативата на американския президент Барак Обама да отговори на загрижеността на страните-членки от НАТО от поведението на Русия. Това е най-голямото американско военно присъствие в Европа през последните десетилетия. Преди време Северноатлантическият пакт съобщи, че ще разположи танкове и военно оборудване по дължината на североизточната си граница.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг определи това решение като "мярка за доверие" към източните страни-членки, че НАТО е готова да ги защитава. Най-малко 80 танка и стотина бронетранспортьори вече са пристигнали в Германия и в момента те се транспортират към Източна Европа по жп линиите или по магистралите.

През тази година НАТО възнамерява да изпрати в Полша, Литва, Латвия и Естония няколко хиляди войници. Решението за това бе взето по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт във Варшава миналата есен.

Разполагането на тези бойни сили дава началото на операцията „Atlantic Resolve“, която предвижда постоянно присъствие на американска военна бригада в Европа. Те първо ще бъдат изпратени и настанени в Полша, а след това в още седем държави от Естония до България, където се чувства безпокойство от нарасналата руска военна активност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорите избират член на ВСС за първи път чрез пряко гласуване
Прокурорите избират член на ВСС за първи път чрез пряко гласуване
Опасност от поледици в София и други части от страната​
Опасност от поледици в София и други части от страната​