Работната група за избор на нови изтребители на армията предлага да купим нови F-16 от САЩ. Проекторешението е внесено днес в Министерския съвет. Ще трябва да бъдат променени условията в проекта, одобрен от Народното събрание. Цената на самолетите в проекта е милиард и 800 милиона лева, а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години.

Докладът обобщава оценките и анализите на трите оферти на участниците в процедурата.

Военните експерти предлагат да започнат преговори за купуването на американски изтребител F-16.

Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 от САЩ оборудван с последно поколение радар и въоръжение ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на бойната ни авиация. Ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни.
генерал-майор Цанко Стойков, началник на ВВС: Основно сме се придържали към обективност безпристрастност към страните и сме се стремили да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения.
Публично представяне на офертата за F-16

Публично представяне на офертата за F-16

Нито една от офертите за нов изтребител не е напълно ясна, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Затова до средата на следващата сед...

В анализа се посочва, че офертите за „Грипен" и „Юрофайтър" са обвързани с доставка на оборудване по договори с трети страни и не е ясно дали предвидените средства ще стигнат за купуването на въоръжението към самолетите. Проектодоговорът първо трябва да бъде одобрен от МС, след това след решение на НС могат да започнат междуправителствени преговори със САЩ.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Най-големият ми страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, тоест предложим на Парламента да нулира тази процедура и да започнем отначало, никой не дава гаранция, че след година и половина, когато стигнем пак до подобно положение, пак няма да зациклим.
Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Изтребителната ни авиация: Героизъм в мирно време

Седмица преди Военния парад на 6 май пилотите в авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ репетират усилено своето участие. Изтребители МиГ-29 и Су-25 и...

Пред БНТ заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че цената подлежи на договаряне. Детайлите обаче могат да станат ясни ако САЩ и България започнат преговори.

Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: F-16 има предимството, че САЩ предлагат цялостен пакет и декларират готовност за водене на преговори и намаляване на цената на този пакет.

Докладът за новите изтребители трябва да бъде разгледан от Министерския съвет до края на януари.

F-16, Израелски Военновъздушни сили
F-16, Израелски Военновъздушни сили © БТА / АРХИВ

Целият доклад е некласифициран и можете да го прочетете на страницата на Министерството на отбраната.