Турски военен е бил убит, а друг - ранен в Сирия. Нападението е било извършено от кюрдските сили, въпреки обявеното примирие, съобщава турското министерство на отбраната. Освен това стана ясно, че американските войски в Сирия ще бъдат преместени в Ирак.

Близо хиляда американски военни се очаква да бъдат преместени от североизточна Сирия в западен Ирак. Това потвърди министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.

По думите му, те ще продължат оттам борбата с "Ислямска държава". Шефът на Пентагона съобщи още, че след разговори с френския си колега и с генералния секретар на НАТО е било постигнато съгласие за среща в Брюксел, посветена на кампанията срещу групировката.

Марк Еспър, Министър на отбраната на САЩ: На военно ниво ще обсъдим следващата фаза срещу ИДИЛ. Това е най-голямото ми притеснение. На второ място е защитата на нашите сили извън Сирия. Работим по тези детайли. Това е основната причина за срещата с нашите съюзници и партньори.

Засега не е ясно дали американските войски ще използват Ирак като база за антитерористични удари в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава".

Същевременно Турция призова Вашингтон да използва влиянието си и да убеди кюрдските сили да се изтеглят без инциденти от североизточна Сирия, съгласно споразумението за прекратяване на огъня.

То беше договорено по време на посещение в Анкара на американския вицепрезидент Майк Пенс и предвижда 120-часово прекратяване на турската операция, както и създаването на 32-километрова зона за сигурност по турско-сирийската граница.