НОВИНИ

Американският ангажимент в НАТО е непоклатим, заяви вицепрезидентът на САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви категорично, че ангажиментът на САЩ към НАТО е "непоклатим", обръщайки се съюзниците на Вашингтон, обезпокоени от изявленията на Доналд Тръмп.

bnt avatar logo
от БТА
12:22, 18.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
американският ангажимент нато непоклатим вицепрезидентът сащ

"Президентът ме помоли да бъда тук днес, за да предам посланието, че САЩ твърдо подкрепят НАТО, и че ние ще бъдем непоклатими в ангажимента си към Атлантическия алианс", каза Пенс на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

Пенс, който за първи път говори пред световния политически и военен елит, заяви на няколко пъти в речта си, продължила близо 20 минути, че говори от името на президента на САЩ.

"Ние винаги ще бъдем вашият най-голям съюзник", подчерта Пенс, припомняйки общите ценности на "демокрацията, справедливостта и правовата държава", които се споделят от САЩ и техните европейски партньори.

Пенс припомни твърдо изискванията на САЩ за по-голям финансов ангажимент на партньорите си в НАТО.

"Европейската защита изисква ангажимент от нас, също толкова колкото и от вас, и обещанието да се споделя бремето не се изпълнява от прекалено дълго време", каза още Пенс.

Вицепрезидентът на САЩ каза още, че Русия трябва да спазва Минските споразумения и да намали напрежението в Източна Украйна.

"Знайте: САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както вие знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес за редовни полети от Летище Пловдив
Засилен интерес за редовни полети от Летище Пловдив
Студенти предлагат Тютюневият град да стане екоградче
Студенти предлагат Тютюневият град да стане екоградче