Американският държавен секретар Майк Помпео започна от Унгария обиколка в Централна Европа, която включва Словакия и Полша. Целта на визитите е противодействие на засилващото се влияние на Китай и Русия. Фокусът във Варшава ще бъде двудневната Конференция за мир и сигурност в Близкия изток, на която Вашингтон се надява да изгради международна коалиция за засилен натиск над Иран.

Закъсняла и необходима - така американската администрация определя обиколката на Майк Помпео в Централна Европа. Американски държавен секретар посещава Будапеща за първи път след Хилъри Клинтън през 2011г., утрешната визита в Братислава ще е първа по рода си от 20 години.

Майк Помпео отдаде някои антидемократични настроения в Унгария на отсъствието на ангажираност на САЩ при предишната администрация на Обама. Вакуумът, оставен от нас беше запълнен от Китай и Русия, посочи Помпео.

Майк Помпео- държавен секретар на САЩ: Присъствието ни тук е от ключово значение. Със сигурност ще повдигнем въпроси за неща, които бихме искали да стоят по друг начин.

Гостът обяви, че ще сподели информация за рисковете от експанзията на Хуауей в телекомуникациите.

Майк Помпео- държавен секретар на САЩ: Ако оборудване на Хуауей бъде инсталирано там, където имаме ключови американски системи, за нас ще бъде по-трудно да си партнираме със съответните страни.

Не бива да позволяваме на руския президент Путин да всява раздор между приятели и съюзници от НАТО, изтъкна държавният секретар.

На дневен ред са и енергийните връзки на Унгария с Русия и плановете на Москва да заобиколи Украйна като страна-транзитьор на руски газ.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че е помолил госта си да насърчи Ексън-Мобил в плановете му за добив на газ в Черно море.

Друга тема е двустранни споразумения в отбраната с Унгария и Словакия, включително сделки за продажба на Еф-16. Българският външен министър Екатерина Захариева ще представя страната ни на конференцията за Близкия изток във Варшава, която започва на 13 февруари. Целта на Вашингтон е да спечели международна подкрепа за натиск по близкоизточната политика и оръжейните програми на Иран.

На форума ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс.

​Цветан Цветанов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

​Цветан Цветанов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов информира държавния секретар на САЩ Майк Помпео за...