НОВИНИ

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Брюксел за срещата на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп пристигна снощи в Брюксел, където днес и утре ще участва в срещата на върха на НАТО. Очаква се съюзниците от Алианса да обсъдят разходите си за отбрана, а в четвъртък Македония да получи покана за започване на преговори за присъединяване. България ще бъде представена от президента и главнокомандващ на българската армия Румен Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:15, 11.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания кацнаха снощи в Брюксел точно в полувремето на футболната среща Франция - Белгия. От борда на президентския самолет той отново публикува туит, в които нападна някои страни от НАТО заради ниските им военни разходи. Според него те не само не спазват ангажимента за отделяне на 2% от БВП за отбрана, но и не плащат вноските си. "Ще възстановят ли тези държави разходите на САЩ?", пита Тръмп.

;

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт очаква трудна среща на върха с разногласия и напрежение. Самият Тръмп прогнозира, че срещата му с руския президент Путин в понеделник в Хелзинки може да е по-лека от тази в Брюксел. Според Столтенберг е нормално да има разногласия между съюзниците. Въпреки това той се надява Алиансът да остане стълб на евроатлантическата сигурност. През последните месеци генералният секретар на НАТО неколкократно подчертава, че от 2014 страните от Алианса постоянно увеличават разходите за отбрана. България отделя около процент и половина от БВП за сигурност. Очаква се в четвъртък лидерите от НАТО да отправят покана към Македония за преговори за присъединяване към Алианса. 10 000 полицаи ще се пазят реда днес и утре в Брюксел. Затворени са улици и цели квартали, в които ще се движат лидерите на НАТО. Според вътрешното министерство това е една от най-големите операции, свързана със сигурността, организирана някога в белгийската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер представи плана си за миграцията
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер представи плана си за миграцията
Вашингтон с нов списък китайски вносни стоки за облагане с 10% мито
Вашингтон с нов списък китайски вносни стоки за облагане с 10% мито