НОВИНИ

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Шотландия

С масови протести Шотландия посреща американския президент. След срещи с британския премиер и кралица Елизабет Втора, снощи Доналд Тръмп пристигна в Единбург. Той е придружаван от съпругата си Мелания.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:56, 14.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Доналд Тръмп добре познава Шотландия и шотландците добре познават американския милиардер. Син на шотландка, той е посещавал много пъти страната, за първи път, обаче, е там като президент на Съединените щати.

В програмата му не са предвидени срещи с управляващите. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън отказа да се срещне с Тръмп. От близо десет години той е в хладни отношения с шотландското правителство заради голф игрище, което Тръмп възнамеряваше да превърне в „най-доброто в света“. Американският магнат, обаче, не беше предвидил съпротивата на природозащитници, депутати и местните жители.

;

Тръмп се опита да спре изграждането на парк с вятърни перки близо до игрището. След съдебни битки, правителството победи и турбините бяха издигнати.

В Шотландия Тръмп притежава още три голф игрища, които се намират в хотелския комплекс Търнбъри. Сега, там е отседнала американската президентска двойка.

Независимо че зоната е строго охранявана, снощи активист на Грийнпийс успя да достигне сградата с парапланер. Вчера протести имаше в Глазгоу, а за днес е планирана масова демонстрация в Единбург.

Каква е програмата на американския президент в Шотландия, засега не е ясно. Местните журналисти предполагат, че той ще се отдаде на игра на голф. Утре Доналд Тръмп ще отпътува за Хелзинки, където в понеделник ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С ден на отворените врати НС отбелязва 27 г. от приемането на Конституцията
С ден на отворените врати НС отбелязва 27 г. от приемането на Конституцията
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска